Acht op de tien (81%) eindexamenkandidaten zijn van mening dat minister Bussemaker (Onderwijs) eerder had moeten komen met haar besluit het sociaal leenstelsel een jaar uit te stellen. Een derde (34%) zegt dat ze serieus een tussenjaar hadden overwogen als de minister het uitstel eerder bekend had gemaakt.

De minister kondigde ruim een week geleden aan dat ze het leenstelsel voor de bachelorfase in laat gaan in 2015 in plaats van 2014. Veel eindexamenkandidaten hadden toen al een studiekeuze gemaakt. Een deelnemer zegt: ‘Als ik dit eerder had geweten, had ik zeker een tussenjaar genomen. Maar nu heb ik mij al ingeschreven voor mijn studie.'

Loting

Acht op de tien (82%) eindexamenkandidaten had toen het nieuws bekend werd al besloten te gaan studeren en blijven ook bij dat besluit. Een enkeling ziet wél voordelen van het uitstel: ‘Ik heb me ingeschreven voor een lotingsstudie. Doordat het sociaal leenstelsel een jaar is uitgesteld is het nu minder erg als ik dit jaar word uitgeloot.’

Een grote meerderheid van de eindexamenleerlingen die meededen aan het onderzoek, 89 procent, vindt de invoering van het sociaal leenstelsel een slecht plan.

Extra lenen

17 Procent van de eindexamenkandidaten geeft aan dat ze komend studiejaar, naast hun basisbeurs, extra gaan lenen van de overheid. Nog eens 23 procent geeft aan dat het een optie is. De meerderheid, 59 procent, verwacht niet extra te hoeven lenen van de overheid.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 tot 20 juni, deden 444 eindexamenkandidaten mee.