Het is misschien wel de belangrijkste dag van het jaar voor oliegigant Shell: de algemene vergadering van de aandeelhouders. In het Circustheater in Scheveningen komen een paar honderd aandeelhouders en het bestuur van Shell bij elkaar om te praten over de koers van de multinational. Voor de ingang verzamelen zich - zoals ieder jaar - een handjevol activisten: zij eisen dat Shell de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs naleeft. Maar die kritiek komt lang niet meer alleen van buiten. De afgelopen jaren is er een groep van kritische beleggers opgestaan. En die club lijkt ieder jaar weer een beetje groter te worden.

Het draait allemaal om de resolutie die in het leven is geroepen door Follow This, een activistische aandeelhoudersorganisatie die namens bijna 3000 aandeelhouders investeert in Shell. Het aandeelhouderscollectief wil de druk opvoeren bij Shell met als doel dat de winst uit fossiele energiebronnen alleen nog maar geïnvesteerd zal worden in duurzame energie. Eerdere resoluties van de activistische aandeelhouder werden tot nu toe altijd met een grote meerderheid weggestemd.  

“Vandaag krijgt Shell een heel hard signaal van alle beleggers dat ze zich moeten committeren aan Parijs. Dat is het enige wat wij vragen. Maar dat willen ze niet. En vandaag gaan beleggers vertellen dat ze dat moeten doen”, vertelt Mark van Baal, oprichter van de groene beleggersbeweging. 

Grootste beleggers van Nederland

Follow This weet ieder jaar meer steun te vergaren: zo stemde vorig jaar ruim zes procent van de investeerders van Shell voor de klimaatresolutie. En ook dit jaar zal dit aantal verder oplopen: zo kondigde vermogensbeheerder Aegon eerder al aan de resolutie te steunen. Aegon is met 315 miljard euro aan beheerd vermogen een van de grootste beleggers van Nederland. 

Dit is allemaal enorm tegen het zere been van het Shell-bestuur. Zij riepen hun aandeelhouders eerder nog op om juist tegen de ‘groene’ resolutie te stemmen op de aandeelhoudersvergadering. Volgens de olie- en gasmaatschappij zelf is de resolutie niet in het belang van de onderneming en bovendien overbodig, omdat het bedrijf al eerder een aanpak heeft gekozen die breder en vooruitstrevender is. 

KIJK & LEES VERDER:

Haken en ogen

Maar ook hier zijn de meningen weer over verdeeld. Jelmer Mommers is journalist Energie & Klimaat van De Correspondent en volgt de activiteiten van Shell op de voet. In 2017 haalde hij het wereldnieuws door een oude klimaatfilm van Shell opnieuw te onthullen. Volgens hem zitten er wel degelijk haken en ogen aan de argumenten van Shell. Toch verwacht ook hij vandaag geen grote koerswijziging. “De allergrootste aandeelhouders en vermogensbeheerders uit de Verenigde Staten zijn nog niet klaar om tegen het bestuur in te gaan. Die verandering gaat maar heel erg langzaam.”

update
clock 22-05-2018 13:02

Een overgrote meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft tegen de resolutie van Follow This gestemd. Van alle stemmen die zijn uitgebracht was bijna 95 procent tegen. Dat zal een tegenvaller zijn voor de groene aandeelhouders. Want vorig jaar stemde nog ruim zes procent voor de resolutie en er werd stiekem gehoopt  op een verdubbeling van dit aantal. Onder andere Aegon, Van Lanschot, Actiam en The Church of England stemden dit jaar wel voor de resolutie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.