Shell ligt onder vuur van haar eigen aandeelhouders vanwege het uitblijven van een groenere koers en het naleven van het klimaatakkoord van Parijs. Verzekeraar Aegon - dat met € 315 miljard aan beheerd vermogen een van de grootste beleggers van Nederland is - steunt de aandeelhoudersresolutie die Shell dwingt zijn investeringsbeleid aan te passen op het klimaatakkoord.

Dat is tegen het zere been van het bestuur van de oliegigant. Zij riepen aandeelhouders afgelopen maandag nog op om juist tegen de “groene” resolutie te stemmen op de aandeelhoudersvergadering. Nu Aegon dat advies in de wind slaat lijkt er een opmerkelijke ommekeer gaande te zijn.

“Volgens de meeste scenario’s zit er nog een gat tussen de ambitie van Shell en de meest waarschijnlijke scenario’s om onder de twee graden opwarming van de aarde te blijven. Shell heeft in onze ogen voldoende menskracht en innovatief vermogen om dit binnen hun mogelijkheden te realiseren. Met onze voor-stem voor deze resolutie hopen wij hier kracht en versnelling aan te geven,” zegt Eric Rutten, voorzitter van de Commissie  Verantwoord Beleggen van Aegon. 

Het draait allemaal om de resolutie die in het leven is geroepen door Follow This, een activistische aandeelhoudersorganisatie die namens bijna 3000 aandeelhouders investeert in Shell. Het aandeelhouderscollectief wil de druk opvoeren bij Shell en met als doel dat de winst uit fossiele energiebronnen alleen nog maar geinvesteerd zal worden in duurzame energie. Eerdere resoluties van de activistische aandeelhouder werden tot nu toe altijd met een grote meerderheid weggestemd. 

Volgens de olie- en gasmaatschappij is de resolutie niet in het belang van de onderneming en bovendien overbodig, omdat het bedrijf al eerder een aanpak heeft gekozen die breder en vooruitstrevender is. Op 22 mei zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell gestemd worden over de klimaatresolutie. 

Lees ook:

Podcast met interview Shell-CEO Ben van Beurden door energiedeskundige Remco de Boer:

reactie
clock 18-04-2018 13:49

In een reactie geeft Shell onder meer aan:

* Shell staat achter de klimaatdoelstellingen van Parijs.

* Wij zijn van mening dat we al zijn begonnen met het nemen van relevante en voldoende actie om de problemen en kansen met betrekking tot de energietransitie aan de orde te stellen.

* Het is van cruciaal belang dat we hierbij in de pas blijven lopen met de wens van de maatschappij om te voldoen aan de doelstellingen van het Akkoord van Parijs. Het voorstel van Follow This erkent niet dat de hele samenleving actie moet ondernemen. 

* De Board of Directors beveelt Shell-aandeelhouders aan om onze Net Carbon Footprint-ambitie te steunen door tegen deze resolutie te stemmen, omdat deze resolutie niet in het belang is van de onderneming.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.