Het is een vraagstuk waar al decennia over wordt gediscussieerd: maakt geld nu wel of niet gelukkig? Zweedse onderzoekers lijken het antwoord te hebben gevonden. Mensen met een goed gevulde bankrekening zijn toch echt meer tevreden met hun leven. Dat blijkt uit duizenden enquetes onder zowel loterijwinnaars als -verliezers.

Uit het onderzoek blijkt dat loterijwinnaars die honderdduizenden euro's konden bijschrijven aangeven het meest gelukkig te zijn, gevolgd door de groep winnaars van tienduizenden euro's. Het minst gelukkig zijn de mensen die nog nooit een winnend lot wisten te bemachtigen.

Positief effect blijft twintig jaar

De positieve effecten van de loterijwinst op de levenskwaliteit blijven zeker twintig jaar aanhouden. Volgens The New York Times zijn de resultaten als een bom ingeslagen onder economen. In het verleden zijn meer onderzoeken gedaan naar een verband tussen iemands financiële situatie en persoonlijke gesteldheid, maar er werd nooit direct bewijs gevonden dat die elkaar beïnvloeden.

Volgens econoom David Cesarini, die het onderzoek leidde, gaat het onderzoek in tegen "het wijdverspreide misverstand dat mensen zich op de lange termijn ellendig gaan voelen na het winnen van de loterij." 

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat loterijwinnaars het gewonnen geld zelden verbrassen door extravagante uitgaven te doen. De meesten kunnen tientallen jaren teren op het gewonnen bedrag. Wel gaan de meesten van hen minder werken en gaan ze eerder met pensioen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.