De noodlijdende warenhuisketen V&D gaat de week van de waarheid tegemoet: met ingrijpende maatregelen probeert het bedrijf de toekomst veilig te stellen, maar daarbij ondervindt het grote weerstand. Vastgoedbedrijf IEF Capital, eigenaar van de panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, heeft het concern voor de rechter gedaagd.

De V&D wil dat zijn verhuurders instemmen met een huurvrije periode van vier maanden, maar dat stuit dus op flink verzet.

IEF Capital wil in een kort geding ontruiming van de winkels vorderen. Ook andere verhuurders dreigen met juridische stappen.

Vakbonden stappen naar de rechter als V&D per 1 februari de salarissen van de 5000 werknemers met 5,8 procent verlaagt, zoals twee weken geleden is aangekondigd.

V&D, dat 63 warenhuizen heeft, is sinds 2010 eigendom van investeringsmaatschappij Sun Capital. Die is bereid 40 miljoen euro extra in de onderneming te investeren als de andere betrokken partijen de gevraagde bijdrage leveren.

In de studio is topcurator Louis Deterink. Al 40 jaar houdt hij zich bezig met de afhandeling van faillissementen. Hoe kijkt hij naar de situatie bij de V&D?

En wat betekent de eventuele sluiting van een V&D-winkel voor een stad? In Radio EenVandaag maakt verslaggever Joris Kreugel een rondje door het centrum van Amersfoort, waar ook een filiaal van de winkelketen is.

update
clock 02-02-2015 16:03

Meer pandeigenaren bereiden juridische stappen tegen V&D voor

ProWinko, de eigenaar van het V&D-pand in Roermond, laat aan EenVandaag weten dat ook zij juridische stappen voorbereiden tegen het warenhuis. ProWinko eist  ontruiming omdat ook voor dit filiaal de huur niet op tijd is betaald. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.