De zorgpremies gaan in 2012 opnieuw fors omhoog. Nederlanders gaan zo’n tien procent meer betalen voor hun zorgverzekering. De extra kosten kunnen oplopen van enkele tientjes tot meer dan honderd euro per jaar. Dat blijkt nu de meeste zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekendmaken. EenVandaag spreekt zorgverzekeringssite Independer en het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud is verrast door de hoogte van de stijgingen. De kostenstijging pakt voor veel groepen hoger uit dan voorspeld. De premiestijging is vooral te wijten aan duurdere aanvullende verzekeringen. Maar ook het basispakket wordt soberder.

De aanvullende premie gaat bij alle aanbieders van zorgverzekeringen omhoog, varierend van acht procent tot maximaal negentien procent, blijkt uit onderzoek van Independer. Een gemiddeld gezin is zo’n honderd euro per jaar extra kwijt, daar bovenop komen dan nog de hogere kosten voor de basisverzekering en het hogere eigen risico. Het Nibud becijfert dat lage inkomensgroepen, grote gezinnen en ouderen de hogere verzekeringskosten het hardst in de portemonnee gaan voelen.

Lees ook