De watertoevoer uit de grote rivieren dreigt de komende jaren in de zomer te gaan afnemen en dat kan tijdens droge periodes tot grote problemen leiden voor onder meer de landbouw. Met name de zoetwatervoorraad in het IJsselmeer kan te klein worden bij een lage watertoevoer uit de rivieren . Als waterschappen tijdens lange, droge periodes water aan het meer onttrekken voor het op peil houden van sloten en voor de beregening van akkers kan het water voor sommige delen van het land ‘opraken’: het peil in het IJsselmeer is dan te laag om de waterschappen lang van water te voorzien. 

Bij Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier speelt de vrees voor dit scenario nog het meest. Het gebied in Noord-Holland is momenteel erg droog en het heeft last van verzilting door zout grondwater. Zoet water uit het IJsselmeer is essentieel voor het gebied.

Nu al heeft de landbouw jaarlijks een schadepost van circa een half miljard euro door droogte. De Deltacommissie, waterschappen en onderzoekers werken aan oplossingen om watertekorten in de toekomst tegen te gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.