Als wij naar buiten gaan in de volle zon moeten we ons insmeren. Maar hoe zit het met dieren die de hele dag buiten lopen? Kunnen zij ook wel wat bescherming gebruiken?

In een reportage van EenVandaag over het fokken van verboden katten kwamen twee fokkers van de Bambino Sphynx aan het woord. Deze kat is volledig haarloos en kan daardoor nooit naar buiten. In de winter is het voor de kat veel te koud; in de zomer verbrandt hij razendsnel. Een van de fokkers van de kat reageerde daarop en zei dat 'een varken ook verbrandt'.

Fokkers van Bambino-katten: 'Varkens verbranden ook'

In de modderpoel

Hebben varkens inderdaad hetzelfde probleem als de Bambino Sphynx? Bas Antonissen is varkenshouder in Rucphen en weet dan ook alles van de beesten af. "De huid van een varken kan verbranden als hij te lang in de zon loopt of ligt. Als dat heel heftig is, dan is het net zo als bij een mens. Dan hebben ze de vellen op hun huid staan."

Volgens Antonissen komt het niet vaak voor dat dat ook echt gebeurt. Maar om verbranding te voorkomen, helpt de boer zijn varkens ook een handje. "Ik maak in de zomer een modderpoel voor ze. Als de varkens daar behoefte aan hebben, dan gaan ze in het water of in de modder liggen. Dat zorgt voor een soort laagje op de huid en daardoor kunnen ze uren in de zon blijven zonder te verbranden."

Zonnebrand en aftersun

De modderpoel is niet voor alle varkens genoeg, vertelt Dafne Westerhof. Zij richtte het Beloofde Varkensland op: een paradijs voor varkens en andere dieren die gered zijn van de slacht of de bio-industrie. "Biggetjes hebben nog hele tere jonge huidjes", vertelt Westerhof. Dat vraagt om andere maatregelen. "Als het zomer is en de zon schijnt, dan moet ik ze insmeren met factor 50 of 60." Daar blijft het niet bij. "Aan het einde van de dag smeer ik ze ook in met aftersun."

De varkentjes hebben deze producten niet hun hele leven nodig. "Als ze ouder worden, dan wordt hun huid steviger en gaan ze haren ontwikkelen. Op een gegeven moment kunnen ze dan zonder zonnebrandcrème."

Dafne Westerhof vertelt: 'Ik smeer mijn biggetjes in met zonnebrand en aftersun'

'Rampenkat'

Het is dus een feit: varkens lopen in de wei het risico om te verbranden. Oudere varkens kunnen zichzelf beschermen door een modderbad te nemen, maar kleine biggetjes kan je een handje helpen met zonnebrand. Voor andere boerderijdieren met weinig haar, zoals koeien of (geschoren) schapen, geldt overigens hetzelfde. En het kan exotischer: zelfs olifanten kunnen verbranden.

Het verschil met de Bambino Sphynx-kat is dat al deze dieren niet op hun naakte huid worden gefokt. Bij de Bambino is dit wel het geval. De katten worden ook doorgefokt op hun extreem korte pootjes. Hans Baaij van stichting Dier en Recht noemt de soort daarom 'een rampenkat'.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.