Komende zondag gaat het sneeuwen, maar daar blijft het volgens ijsliefhebbers niet bij deze winter. Weerman Marco Verhoef acht de kans meer dan 50 procent dat er zondagmiddag meer dan 3 centimeter sneeuw gaat vallen in Midden-Nederland. Dat betekent een mooi aaneengesloten wit laagje.

Maar is dit een voorbode van een koude, witte winter? Als we naar de lange termijn weerkaarten kijken niet, want alle modellen gaan uit van een zachte winter. Maar dat wil niet zeggen dat het niet koud kan worden, want vrijwel alle zachte winters kennen een periode van kou. IJsliefhebbers denken dat er deze winter zeker geschaatst kan worden en ze baseren hun hoop op twee fenomenen die zich deze winter voordoen. 

Ten eerste La Niña. Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld. Deze tegenhanger van El Niño zorgt er vervolgens voor dat de wind vaker uit het noorden en oosten komt en daarmee koude poollucht aanvoert. La Niña is deze winter actief. En dat stemt dus hoopvol. Niet alleen voor een koude winterperiode maar ook voor een mooi voorjaar, want de kans op een nat voorjaar is ongeveer 20 procent in plaats van 33 procent. 

Maar er is nog ets anders dat in de gaten wordt gehouden door schaatsliefhebbers, en dat zijn de zonnevlekken. Volgens de ‘cyclus van Easton’ komen strenge winters eens in de 11 jaar voor en heeft dat te maken met het aantal zonnevlekken die om de circa 11 jaar pieken en dalen kent. Menig weeramateur valt voor deze theorie, mede doordat het Meteorological Office in Londen al heel lang betoogt dat de samenloop geen toeval is, schrijft de Leeuwarder Courant. Volgens hen is zelfs een Elfstedentocht mogelijk, want voor negen van de vijftien voorgaande Elfsteden-edities gaat die vlieger op. Maar volgens het KNMI is dat allemaal puur toeval. Afwachten dus.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.