Hoewel de meteorologische winter bijna voorbij is moet de échte winter nog komen. Tot begin maart wordt het ook overdag ijskoud. Als het aan weerman Piet Paulusma ligt kunnen de schaatsen alvast uit het vet.

In de nacht van zondag op maandag valt het koufront ons land binnen, volgens Paulusma. "Dan wordt het echt winter en is er tot begin maart een extreem koude periode. Overdag valt de temperatuur onder nul en ’s nachts is er een strenge vorst."

Koufront vanuit Rusland

Reden voor dit winterse begin van de lente is een transport van koude lucht die vanuit Rusland richting Midden en West-Europa. Waar Piet Paulusma een paar dagen geleden nog ‘voorzichtig optimistisch’ was over de komst van deze kou naar Nederland, is hij er inmiddels bijna zeker van dat de koude periode er echt aankomt. "De kou blijft zich opbouwen en met een oostelijke stroming komt die portie kou deze kant op. Daar ga ik vanuit."

Koud genoeg voor Elfstedentocht?

Of het winterse weer lang genoeg aanhoudt voor een Elfstedentocht is lastig te voorspellen volgens Paulusma. ‘In 1997 hadden we binnen 14 dagen een Elfstedentocht. Er zou dit jaar heel wat moeten gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Daar doe ik liever nog geen uitspraak over.’

Dat we in maart in ieder geval nog wel kunnen schaatsen op natuurijs durft Paulusma wel te zeggen. Ook Joelle Havekotte van schaatsfabrikant Viking hoopt hier op. "We volgen het weerbericht nu wel extra goed. Sommige werknemers zijn de hele dag allerhande sites aan het volgen. Als het echt koud wordt en mensen willen gaan schaatsen is dat voor de sport natuurlijk geweldig."

Koudste februari in 1956

Februari 1956 was de koudste maand van de twintigste eeuw. De gemiddelde temperatuur kwam toen uit op min 6,7 graden. Of deze februari de boeken in gaat als de koudste februari ooit valt nog te bezien. Het verschil in temperatuur tussen dit en vorig jaar is wel opvallend. Waar het in 2017 op 19 februari niet kouder werd dan 3,2 graden, was dat op dezelfde dag dit jaar -2,5 graden.