Na een paar wankele schreden op het pad van weervoorspeller was het mij duidelijk: Ik ben geen weerprofeet en zal het nooit worden. De wens is te vaak vader van de gedachte. Maar ik hoef niet meer te vertrouwen op ganzenvluchten, hoestende kiekendieven en de activiteit van mollen om het het weer te voorspellen. In Engeland is een supercomputer ontwikkeld die onbevooroordeeld het weer maanden vooruit kan voorspellen.

Het European Center for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) heeft zich jarenlang ingespannen om patronen te ontdekken in de schijnbare willekeur van de natuur en lijkt daar nu in te zijn geslaagd.

De rapporten tonen alleen brede tendensen, geen gedetailleerde voorspellingen. Wordt het warmer, kouder, droger of natter dan gemiddeld. Dat soort informatie.

De Duitse voedselgigant REWE is inmiddels een zeer tevreden klant. REWE koopt energie jaren van te voren in grote hoeveelheden in. Met de rapporten van ECMWF in de hand kan aanzienlijk tactischer worden ingekocht. Wordt het een warme zomer? Dan koopt REWE gewoon van te voren meer stroom in. En dat is goedkoper als blijkt dat er midden in die warme zomer elektriciteit tegen de dan geldende hoge marktprijzen bijgekocht moet worden om de vele pakhuizen gekoeld te houden.

Een voorspelling is overigens niet duur. Voor 150 euro kan ik een rapport opvragen voor bijvoorbeeld komende winter. En dat is voor mijn planning ideaal. Als ik dat in september doe, dan weet ik of ik mijn training moet gaan afstemmen op een reeks lange en barre schaatstochten, of dat ik in januari de schaatsen kan opbergen om me voor te bereiden op het skeelerseizoen. Dan sta ik in april extra goed voorbereid aan de start.

Even een voorspelling voor deze zomer: Het wordt iets warmer dan anders, hoewel het ook wat vaker zal regenen. Volgens het ECMWF althans...

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.