De pensioengerechtigde leeftijd zal langzamer omhoog gaan dan eerder was besloten, maakte het kabinet vandaag bekend. Dat zal wellicht een opluchting zijn voor verschillende 60+ers die hun pensioen zien naderen, maar dat is niet nodig volgens lector Annet de Lange. Zij is begonnen aan een bijzonder hoogleraarschap in 'succesvol ouder worden in het werk' en raadt het iedereen aan om ook na hun pensioen nog door te werken.

In Nederland werkt nu een kleine 8 procent van de 65-plussers alsnog door, maar in andere Europese landen is dat veel hoger. "In IJsland zien we bijvoorbeeld dat 38 procent van de 65-plussers nog doorwerkt. Toeval of niet, maar de gemiddelde levensverwachting is daar maar liefst drie jaar hoger", vertelt De Lange. Langer doorwerken zorgt voor meer hersenactiviteit, lichaamsbeweging en sociaal contact, wat belangrijke peilers zijn voor een gezond leven.

Om succesvol oud te worden op je werk zijn gezondheid en motivatie de twee belangrijkste peilers. Daarbij is het volgens De Lange belangrijk om preventief te werk te gaan. "Ten eerste moet je bij jezelf te rade gaan: wat vind je belangrijk en hoe wil je dat je toekomst eruit ziet? Mensen denken nu nog vaak na over wat ze komend weekend gaan doen, maar ik probeer ze uit te dagen om over heel veel jaar na te denken. Wil je nog tot heel laat werken, of zie je jezelf op een andere manier oud worden?"

Gezonde levensstijl

Daarnaast is een gezonde levensstijl van groot belang. De Lange is zelf pas 41, maar is wel bewust bezig om zo gezond te blijven, dat ze ook op latere leeftijd nog door kan werken. "Ik heb een coach die me helpt bij mijn krachttraining. Zonder hem zou ik dat niet doen, want ik vind het niet leuk. Maar het is wel nodig, want als ik ouder word neemt mijn kracht af."

Natuurlijk heb je je arbeidstoekomst niet helemaal in eigen hand, maar je kunt er wel op anticiperen, zegt De Lange. "Sommige beroepen verdwijnen nu eenmaal, maar dat gebeurt ook niet volledig onverwacht. We spreken dan van risicoberoepen, waarvan gemeentes en provincies goed bijhouden wat het arbeidsperspectief ervan is. Bovendien is een baan voor je hele leven voor bijna niemand weggelegd. Dus ik moedig mensen aan: denk na over wat je talenten zijn en zorg dat je breed inzetbaar bent."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.