"Als ik haar loslaat, komt ze pas terug als ze iets van plastic heeft gevonden." Joy is een speciale hond. Ze is namelijk getraind in het zoeken naar plastic afval.

Eigenaar Alex van Eck vertelt vol trots over Joy. Hij hoopt dat alle hondenbezitters van Nederland zijn voorbeeld volgen, zodat Nederland schoner wordt.

Meer plastic dan vissen

Voor plastic tasjes moeten we al betalen. Ook komt er een verbod op plastic rietjes, bestek, borden, roerstokjes en wattenstaafjes. Gisteren staken medewerkers van gemeenten en provincies de koppen bij elkaar op het landelijk zwerfafval-congres. Daar werd naar oplossingen gezocht voor plastic zwerfafval en dus de plastic soup. "Maar het is belangrijk om ook het heft in eigen hand te nemen en niet alleen maar op de overheid te wachten", vindt Van Eck.

Zijn ogen werden geopend tijdens een vakantie op Curacao. "Tijdens het duiken zag ik meer plastic dan vissen. Daar schrok ik zo van dat ik besloot er wat aan te doen."

Kinderlijk eenvoudig om te leren

Hij besloot labrador Joy te trainen om plastic afval op te sporen. Volgens van Eck is het kinderlijk eenvoudig en kan elke hond het leren. "Pak een petvles en doe er een koekje in. Dat rammelt leuk en dan ziet de hond het als een speeltje. Gooi de fles weg. Roep 'zoek fles'. En als je hond hem terugbrengt haal je het koekje er uit en krijgt je hond een beloning." Zijn hond Joy leerde het binnen een week.  

Joy draagt een speciaal tuigje als ze samen plastic gaan zoeken. "Dan zit ze in de werkmodus. Ze wordt pas rustig als ze een paar flesjes heeft gevonden." Het uitlaten is ook leuker geworden, aldus Van Eck. "Je speelt een soort verstoppertje met je hond en tegelijkertijd doe je iets goeds."

Twee miljoen honden, veel resultaat

Hij heeft nu de stichting Enjoycleaningup opgezet om andere hondeneigenaren te overtuigen hetzelfde te doen. "Reken maar uit: meer dan twee miljoen honden alleen al in Nederland, die drie tot vier keer per dag uitgelaten worden en dan elke keer een stukje zwerfafval opruimen. Al neem je maar één dingetje per wandeling mee. Het liefst meer natuurlijk, maar alles is letterlijk meegenomen en opgeruimd staat netjes."

Zijn ambities zijn groter dan Nederland. "Tot nu toe hebben we 220 honden over de hele wereld geïnspireerd. Van Florida tot Melbourne. Als alle honden in de wereld helpen om zwerfaval op te ruimen, komen we een heel eind."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.