Schaamteloze lichamelijke onderzoeken, eenzame opsluiting en bijna nooit mogen luchten. Volgens Amnesty International zou Nederland fundamentele mensenrechten schenden bij het opsluiten van terreurverdachten. Maar is het echt zo dramatisch gesteld op onze twee terreurafdelingen? Nee, zeggen ex-hofstadtlid Jason Walters en een journalist die er 6 dagen verbleef.

Je staat daar, je voelt je vernederd, terwijl een bewaker je aankijkt”. Het is een van de getuigenissen van een ex-gedetineerde die verbleef op een van de twee terreurafdelingen in Nederland. Het gaat om controles waarbij gedetineerden zich helemaal moeten uitkleden. Het zijn dit soort omstandigheden die volgens Amnesty International de situatie op de terrorisme afdelingen de Schie en Vught inhumaan maken.

Onafhankelijke en onpartijdige inspectie van deze mensonterende omstandigheden is niet mogelijk”, volgens onderzoeker Doutje Lettinga. Voor haar onderzoek sprak zij met 50 betrokken, onder wie 19 voormalig gedetineerden van de Terrorisme Afdeling (TA).
 

'Hele normale gevangenis'

Documentairemaker Willem de Haan, documentairemaker mocht in maart van dit jaar zes dagen meelopen op de terroristenafdeling in Vught. Uniek, want nooit eerder opende deze speciale afdeling zijn deuren voor journalisten.

Het eerste dat me opviel was dat het eigenlijk een hele normale gevangenis is. Natuurlijk is het een streng regime, maar van de horrorverhalen die ik eerder gehoord had bleek weinig waar te zijn.”`

Advocaten stellen situatie expres zwart voor

Ook van het personeel was De Haan erg onder de indruk. “Advocaten willen natuurlijk altijd een beter regime voor hun cliënten. Als je de situatie maar zwart genoeg afschildert, ontstaat er misschien zo veel reuring dat er iets verandert. Maar mijn indruk is dat de mensen die er werken heel erg kundig zijn en gericht op zijn de-escalatie.

Ex-Hofstad-lid Jason Walters: 'Vught niet inhumaan'

Voormalig lid van de Hofstadtgroep Jason Walters verbleef jarenlang op de terroristenafdeling in Vught. Hij twittert vandaag dat hij zich totaal niet kan vinden in de kritiek van Amnesty.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.