Wat hebben kinderdagverblijven geleerd van het zedenschandaal op kinderdagverblijven in Amsterdam? Maandag is het een jaar geleden dat de omvangrijke misbruikzaak door crèchemedewerker Robert M. aan het licht kwam. Een speciale onderzoekscommissie onderzocht het drama en concludeerde dat er veel mis was met het toezicht op kinderdagverblijven.

Hebben crèches zich nu beter gewapend tegen misbruik? De meeste kinderopvangbedrijven blijken zich niet te houden aan het door de politiek gewenste verscherpte toezicht om misbruik te voorkomen. Het EenVandaag Opiniepanel ondervroeg 900 medewerkers in de kinderopvang in samenwerking met de vakbonden Abvakabo en CNV Publieke Zaak. Vanavond presenteert Gijs Rademaker de resultaten in onze uitzending, zijn er reportages uit de praktijk en reacties van de bonden en oudervereniging Boink. Verantwoordelijk minister Kamp (Sociale Zaken) reageert in de studio.

Zedendrama Hofnarretje

Crèchemedewerker Robert M. schokte Nederland met het door hem gepleegde misbruik op een schaal die niet eerder voorkwam. Hij bekende jarenlang 87 peuters te hebben misbruikt op vijf verschillende crèchelocaties, onder andere bij het Hofnarretje. 'Dit nooit meer', was de roep uit politiek, sector en samenleving. Er kwamen onderzoeken, maatregelen en plannen.

Veiligheidsmaatregelen

Op verzoek van de gemeente Amsterdam kwam er een speciale onderzoekscommissie om het drama te onderzoeken. In april dit jaar kwam deze Commissie-Gunning met vernietigende conclusies over de gang van zaken bij het Hofnarretje, maar ook over de veiligheid en toezicht op crèches in het algemeen. Ze kwam met harde aanbevelingen voor een betere bescherming van kinderdagverblijven tegen misbruik.

Kabinet en gemeenten laten weten haar aanbevelingen te omarmen en ermee aan de slag te gaan. Belangrijkste: het vier ogenprincipe. Volgens de Commissie Gunning moeten de hele dag twee mensen toezicht houden. Dat kan door twee gediplomeerde leidsters op de groep, maar ook door de inzet van stagiairs of meekijken via een glazen wand. De maatregel is nog niet verplicht, maar minister Kamp voelt er wel voor om deze in te voeren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.