Zijn tegenstanders hebben hem al dood verklaard, de Cubaanse dictator Fidel Castro. Maar volgens een verklaring, voorgelezen op de Cubaanse staatstelevisie, zou hij na een operatie in een ‘goede conditie’ verkeren. Waar of niet, de vraag dringt zich op hoe het verder moet met Cuba mocht Castro overlijden.

Castro, die later deze maand 80 jaar wordt, meldde dinsdag dat hij een zware operatie had ondergaan wegens een inwendige bloeding. Voor het eerst sinds zijn aantreden in 1959 gaf hij de macht over aan zijn broer Raul om de komende weken te kunnen herstellen.Voor de grote Cubaanse gemeenschap in de Verenigde Staten was dat reden tot een feestje. Velen geloven dat Castro is overleden, maar dat Havanna dat nog angstvallig geheim houdt. Het gonst vooral op internet van de geruchten op websites die door gevluchte Cubanen over ter wereld worden gebruikt om te communiceren.In TweeVandaag een gesprek met Cuba-Kenner Prof. dr. Menno Vellinga over Castro en over de toekomst van Cuba zonder de leider.

Ziekbed Castro

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.