Het Openbaar Ministerie heeft tot zeven jaar tot 20 maanden cel geëist tegen negen verdachten in het jihadproces, het grootste terrorismeproces in jaren. Volgens het OM vormde de groep een criminele en terroristische organisatie.

De hoogste straf werd geëist tegen Azzedine C. Volgens justitie was hij de aanjager en leider van de groep die het doel had om mensen op te ruien tot geweld.

Tegen Rudolph H. werd zes jaar geëist en tegen Oussama C. vijf jaar. Het OM ziet ook hen als hoofdverdachten. Justitie stelt dat H. de 'mediaman' is geweest van het gezelschap. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de volgens het OM opruiende website De Ware Religie. Oussama C. wordt door het OM gezien als de ideoloog van de groep. Hij hield onder meer lezingen. Andere forse eisen waren er voor de Syriëgangers Anis Z. (vijf jaar) en Hatim R. (zes jaar).

Ruim een maand duurt het strafproces tegen de negen verdachten al. Jaren aan recherche-onderzoek ging hieraan vooraf, het dossier beslaat duizenden pagina’s.

EenVandaag-redacteur Daan van de Staaij volgt het proces op de voet:

In EenVandaag is hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen van Den Haag te gast in de studio om over het Haagse strafproces te spreken.

Kijk hieronder een eerder item over het jihadproces terug: