In Argentinië zijn de afgelopen maanden zes nieuwe verklaringen afgelegd in de zaak Julio Poch, blijkt uit een uitzending van EenVandaag. Oud-leidinggevenden, oud-collega’s van Poch en militair deskundigen hebben voor de Argentijnse rechtbank getuigd dat de voormalige Transavia-piloot niet bij de dodenvluchten betrokken kon zijn.

Zo getuigde Jorge Colombo, een voormalig commandant van Julio Poch, dat de piloot alleen in Skyhawk-toestellen vloog en niet in de transportvliegtuigen waarmee de dodenvluchten werden uitgevoerd. Luiz Mahalhaes, in de jaren ’80 piloot van de Lockheed Electra waar de dodenvluchten wel mee werden uitgevoerd, getuigde dat maanden specifieke training nodig is om in de Lockheed Electra te kunnen vliegen. Die tijd heeft Julio Poch volgens zijn logboeken niet gehad.

Deze onafhankelijk deskundigen, opgeroepen door de Argentijnse rechtbank, onderschrijven hiermee de conclusie die advocaat Geert-Jan Knoops en luchtmacht-generaal buiten dienst Steve Netto al eerder trokken.

ESMA-proces

Julio Poch zit intussen vijf jaar in voorarrest als verdachte in het ESMA-proces in Argentinië. De marineschool ESMA was eind jaren zeventig het beruchtste martelcentrum van de Argentijnse junta. Het ESMA-proces dient tegen 67 personen die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de zogeheten dodenvluchten: ten tijde van de militaire junta (1976 – 1983) werden tegenstanders van het regime gedrogeerd vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

Tegen Poch rezen verdenkingen toen hij zich in 2003 tijdens een etentje met Transavia-collega’s op Bali uitliet over de dodenvluchten. Poch zou hebben gezegd: ‘we threw them in the sea’, en ‘we should have killed them all’. Sommige collega’s vonden deze uitlatingen zo verontrustend dat er in 2009 aangifte tegen hem werd gedaan. De Transavia-piloot werd na de landing van de laatste vlucht voordat hij met pensioen ging opgepakt in Spanje. Spanje heeft, anders dan Nederland, een uitleveringsverdrag met Argentinië.

E-mails

Afgelopen jaar zijn naast de zes verklaringen in Argentinië, ook acht verklaringen afgelegd door Nederlandse getuigen. Zij getuigden via een videoverbinding voor de Argentijnse rechtbank. Opmerkelijk was de laatste getuigenis van Edwin Reijnoudt Brouwer, een belastende getuige, hij was aanwezig bij het etentje op Bali. Hij kwam als laatste getuige met e-mails van vier Transavia-collega’s wie in de betreffende e-mails schreven dat Poch ook met hen gesproken zou hebben over de dodenvluchten.

Drie van de vier bewuste collega’s hebben in een notariële verklaring laten optekenen dat zij de verklaring van Brouwer niet ondersteunen. Deze verklaringen zijn deze week bij de Argentijnse rechtbank gearriveerd. Geert-Jan Knoops, de Nederlandse advocaat van Julio Poch, houdt er rekening mee dat er pas eind 2015 uitspraak zal worden gedaan.

Uitzending

In EenVandaag vanavond Julio Poch zelf vanuit de Marcos Pas gevangenis in Argentinië, zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops, oud-Transaviapiloot Henk Potze, die ook getuige is in de zaak en Liesbeth Zegveld, de advocate van de belastende getuigen.

Ook in Radio EenVandaag een gesprek met Poch en Geert-Jan Knoops.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.