De provincie Zeeland heeft te maken met grootschalige cocaïnesmokkel door de internationale drugsmaffia. Voor de Zeeuwse kust drijven iedere maand enorme partijen cocaïne. De pakketten van al gauw 1000 kilo worden gedumpt door drugskartels. Politie en bestuur slaan in EenVandaag alarm over deze opkomende manier van drugssmokkel.

De drugsnetwerken die de grote cokelijnen tussen Zuid-Amerika en Europa beheersen, brengen brengen de coke niet meer zelf aan land, maar laten het ophalen door lokale vissers en scheepvaart. Met speedboten worden de pakketten aan land gebracht en daar verder gedistribueerd. Zo worden de strenge controles in de havens van Rotterdam en Antwerpen omzeild.

EenVandaag voer mee met de loodsen in de Schelde die vaak ongewild tussen de smokkelaars en de partijen drugs in komen te staan. We spraken met burgemeester Letty Demmers van Vlissingen die zich grote zorgen maakt over de invloed van de drugskartels op haar inwoners. Hoofd recherche van de politie Zeeland West-Brabant Rienk de Groot vertelt over de bestrijding van dit fenomeen.  Een speciaal SOZ-team van politie, douane en Marechaussee is actief in de wateren om de dumpingen te verminderen.

Binnen een jaar tijd deed de politie twee grote vondsten in Zeeland. Er lopen twee grote opsporingsonderzoeken naar aanleiding van de megavangsten. En recent nog vond de Belgische politie voor de kust van Oostende 1000 kilo cocaine met een straatwaarde van 50 miljoen euro. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.