Het zijn misschien wel de populairste bewoners Waddeneilanden: de bijna 40.000 zeehonden die rondzwemmen in de Waddenzee. Voor veel toeristen is zeehonden spotten dan ook onlosmakelijk verbonden met een trip naar het wad. 

Maar in de toekomst wordt dat misschien wel een stuk lastiger om voor elkaar te krijgen. De Waddenunit, een organisatie die valt onder het Ministerie van Economische Zaken, wil een aantal van de belangrijkste zeehondenbanken afsluiten om zo de rust te doen laten terugkeren naar de robben. De aanwezigheid van rondvaartbedrijven, charterschepen van de bruine vloot en andere watersporters op de robben zouden op deze manier flink worden ingeperkt.

Een van de platen die op de nominatie staat om afgesloten te worden is de Engelschhoek vlakbij Terschelling. Het is de belangrijkste plaat voor de grijze zeehond in de Waddenzee.

Het is ook de plek waar zeehondenschipper Oene Spanjer al 27 jaar toeristen naar toe brengt om zo van dichtbij een glimp op te kunnen vangen van de zeehonden. De nieuwe plannen zouden een financiële strop betekenen voor zijn zeehondentochten en de toekomst van zijn onderneming.

De plannen zorgen in ieder geval voor veel onrust en onenigheid op de eilanden. Hebben de zeehonden op dit moment te lijden van de drukte op het water? EenVandaag gaat langs bij de zeehondenopvang van Terschelling en vaart mee op de boot van Oene Spanjer.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.