Geen vechtende paarden, burrelende edelherten en loerende vossen, maar zeehonden en onderwaterleven. En vooral: eindeloze ruimte. Sinds 2014 werkt videograaf Ruben Smit aan WAD, de opvolger van de kaskraker De Nieuwe Wildernis over het dierenleven op de Oostvaardersplassen.

WAD speelt zich af op het grootste wetland op aarde: het Waddenzeegebied, dat in totaal zo’n 10.000 vierkante kilometer beslaat. In de film vertelt Smit het verhaal over hoe het leven is in het Waddengebied.  

Klimaatverandering: te weinig kennis

Klimaatverandering is een grote bedreiging voor het wad. De klimaatmodellen voor de eenentwintigste eeuw zijn erg uiteenlopend. Dat komt omdat we niet goed weten wat het tempo van de klimaatverandering is en wat de gevolgen zullen zijn voor wat betreft temperatuur- en zeewaterstijging.

Ter illustratie: de voorspellingen waar het rapport Staat van de Wadden over spreekt variëren van een zeespiegelstijging van 0,1 tot 1,9 meter rond het jaar 2100. Volgens de Waddenvereniging is het zorgwekkend dat de drie landen aan de Waddenzee (Nederland, Duitsland en Denemarken) te weinig kennis hebben en daarom niet goed voorbereid zijn op klimaatverandering. Zo weten we niet of dit natuurgebied de zeespiegelstijging bij gaat houden  

Eén baas

Momenteel houden dertien beheerders zich bezig met de Wadden. De Waddenvereniging wil voortaan maar één instantie die zich inzet voor het Wad.

De film WAD is de opvolger van de kaskraker De Nieuwe Wildernis. De Nieuwe Wildernis was voor Nederlandse begrippen een ongekende documentaire. Smit en regisseur Martin Verkerk maakten twee jaar lang opnamen in de Oostvaardersplassen - een afgeschermd natuurgebied in Flevoland. De film won in 2014 een Gouden Kalf Publieksprijs op het Nederlands Filmfestival. Ook kreeg ze de status Platina Film omdat meer dan 400.000 mensen de documentaire in de bioscoop bekeken. 

De film WAD draait vanaf oktober 2018 in de bioscopen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.