Seks met Angela, Spuiten en Slikken of dokter Corrie: misschien waren die programma's er niet geweest zonder Dr. Ruth. Deze markante vrouw was taboedoorbrekend met haar radio- en tv-optredens in de jaren '80.

Ze was recht voor z'n raap, deze inmiddels 91-jarige Ruth Westheimer. Haar bijzondere leven begon in in de buurt van Frankfurt, waar ze opgroeide onder de naam Karola Sieger. Via Zwitserland, Israël en Parijs eindigde ze in de jaren '80 in New York. Nu is er een documentaire geweid aan het bewogen leven van Westheimer.

Alleen in de bibliotheek

Waarom was de 140 centimeter kleine (of grote) vrouw zo'n verademing voor de Amerikanen? "Nu hebben we natuurlijk internet, maar toen waren er alleen boeken in de bibliotheek waar je iets over seks kon leren", zegt seksuoloog Eveline Stallaart. "Toen Dr. Ruth voor het eerst op de radio kwam, was dat een veel snellere manier voor mensen om over seks te leren. En ook nog eens met échte mensen."

Ruth begon haar carrière in 1980 bij de New Yorkse radiozender WYNY-FM. De zenderleiding durfde het niet aan om het programma live te doen, en dus moest het programma van tevoren worden opgenomen. "Het was hoe dan ook baanbrekend", zegt Stallaart. "Mensen bleven in de auto zitten, om alleen maar dat programma te luisteren."

Mensen bleven in de auto zitten om naar haar te luisteren

Oorlogsverleden

De trieste geschiedenis van Ruth en haar familie komt uitgebreid aan bod in de film. Met behulp van animatie wordt getoond hoe Ruth al op jonge leeftijd vanuit Duitsland naar Zwitserland werd gestuurd om de oorlog te ontvluchten. Haar ouders zou ze nooit meer terugzien.

Stallaart denkt dat dit haar tot op de dag van vandaag beïnvloedt. "Door dat gemis vanuit vroeger heeft ze een extra drive gekregen. Ze heeft het als iets heftigs ervaren, maar het wel omgezet in een missie: het leven van anderen beter maken. Dat is echt prachtig om te zien."

Ask Dr. Ruth trailer

Feminist of niet?

Dr. Ruth heeft zich ingezet voor de emancipatie van de vrouw. Zou ze zichzelf alleen nooit feminist noemen. In een gesprek met haar kleindochter geeft Ruth in de film toe voor gelijke rechten, gelijk salaris en het recht op abortus te zijn, maar 'feminist'? Dat zegt Ruth liever niet.

Seksuoloog Stallaart kon wel lachen om het bewuste fragment. "Natuurlijk ben ik ook voor gelijke rechten. Maar ik vind het net zo lastig als Ruth. Ik zou mezelf ook niet zo snel niet zo noemen. Dat komt ook omdat we in de praktijk met mannen te maken hebben. Ruth wil vooral mensen helpen, en als je een standpunt inneemt, kun je misschien niet iedereen meer helpen."

Aanrader

Stallaart vindt de film 'zeker een aanrader'. "Dr. Ruth is heel warm en heel vriendelijk. Toch zegt ze dingen wel heel helder, met humor en brutaliteit. Daar kunnen we zeker wat van leren." Ask Dr. Ruth is binnenkort te zien in de Nederlandse bioscopen.

Seksuoloog Eveline Stallaart over dr. Ruth.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.