De Britse gezondheidsraad beveelt een actief seksleven expliciet aan omdat 'elke week seks helpt bij de afweer van ziektes.' Klopt die uitspraak wel?

De uitspraak stond in een artikel van het NRC. Aanleiding voor dit artikel is een nieuw Brits onderzoek, waaruit blijkt dat minder dan de helft van de Britten minstens eens per week seks heeft. En dat is minder dan bij het vorige onderzoek. Vooral mensen boven de 25 jaar, die getrouwd zijn of samenwonen, zouden minder vaak seks hebben.

'Er zitten gezondheidsvoordelen aan seks'

De Britse gezondheidsraad beveelt een actief seksleven expliciet aan. Ze claimen: 'elke week seks helpt bij de afweer van ziektes.' Arts-seksuoloog Rik van Lunsen, erkent dat er gezondheidsvoordelen zitten aan seks. "Het is duidelijk dat een plezierig seksleven bijdraagt aan elk aspect van de kwaliteit van je leven. Zowel lichamelijk als geestelijk zijn er voordelen: voornamelijk bij hart-en vaatziekten en hormonale situaties."

Toch vindt Van Lunsen het advies van de Britse gezondheidsraad om een keer per week seks te hebben voor het verhogen van je weerstand nogal kort door de bocht. "Ik vind het raar dat er niet gedefinieerd wordt wat 'seks' is. Helaas wordt onder seks meestal alleen penis-in-vagina verstaan, en het zijn met name vrouwen die daar niet zo van genieten. Maar er is natuurlijk veel meer."

'Er moet gewoon leuker gevreeën worden'

We moeten ons volgens de seksuoloog niet vastbijten in het vaak doen met elkaar. Sterker nog, als je gedwongen wekelijks seks met elkaar hebt, zou het volgens Van Lunsen zelfs slecht voor je gezondheid kunnen zijn. "Er moet gewoon leuker gevreeën worden en dan gaan mensen het vanzelf wel vaker doen. Het bevorderen van seksueel plezier is belangrijker dan het bevorderen van frequentie."

Huisarts en seksuoloog aan Radboudumc Peter Leusink wordt geïnterviewd in het NRC-artikel en verbaasde zich toen hij deze zin las. "In de inleiding van het onderzoek zeggen de onderzoekers dat de Britse gezondheidsdienst, dit advies oplegt aan mensen. Maar dat is niet zo."

Knuffelen met hond verhoogt ook weerstand

"Als je naar de website gaat van die Britse gezondheidsdienst, de NHS, dan staat er juist dat mensen niet hun agenda moeten trekken, want er is meer onderzoek nodig die deze bewering moet bewijzen. De NHS is daar dus uiterst voorzichtig in."

Het is onderzoek dát er al is over dit onderwerp, is volgens Leusink heel mager. "Hetzelfde onderzoek wees ook uit dat je afweersysteem omhoog gaat als je knuffelt met je hond." Daarom is het dus niet waar dat wekelijks seks hebben helpt tegen het afweren van ziektes. Bovendien gaat kwaliteit boven kwantiteit.

Luister hier naar de Feit of Fictie in radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.