Zes mannen en vrouwen hebben waarschijnlijk ten onrechte jarenlang in de cel gezeten voor de moord op een Chinese restauranthoudster in Breda, in 1993. Dinsdag beslist de Hoge Raad of het strafrechtelijk onderzoek en de zoektocht naar de dader(s) helemaal opnieuw moet.

In EenVandaag een reportage over wat mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling ooit is in Nederland. We reconstrueren de zaak met Prof. Peter van Koppen, die de zaak aan het licht bracht, en de strafpleiters Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie, die de veroordeelden bijstaan in hun zoektocht naar vrijspraak.

De ‘zes van Breda’

In de zomer van 1993 werd een Chinese restauranthoudster in Breda op gruwelijke wijze vermoord. Oma ‘Mok’ werd dood aangetroffen in restaurant Peacock, gewurgd en zwaar mishandeld. De zoektocht naar de dader(s) loopt aanvankelijk dood. Maar na een tip richt de politie het vizier op zes twintigers, drie mannen en drie vrouwen. Ze worden voor de rechter gebracht en veroordeeld tot celstraffen van twee tot tien jaar. Het zestal houdt altijd vol onschuldig te zijn.

Gerechtelijke dwaling?

En dan komt een onderzoeksgroep die juridische dwalingen onderzoekt, onder leiding van Prof. Peter van Koppen, met een onthutsend rapport. Er blijkt veel mis te zijn gegaan in het politie-onderzoek naar de moord. De veroordelingen zijn voornamelijk gebaseerd op bekentenissen van de drie vrouwen. Die zeiden dat de mannen de Chinese haddden gedood. Naar nu blijkt zijn die bekentenissen vals en zouden ze onder druk zijn afgelegd. Ontlastend bewijs voor de zes is destijds uit het dossier gehouden. Er was geen forensisch bewijs dat de bekentenissen ondersteunde. Ook bloedsporen die gevonden zijn, zijn niet van één van de zes veroordeelden.

Het rapport van Van Koppen gaat naar de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS). Die stapt ermee naar justitie, dat op zijn beurt alsnog onderzoek doet naar het sporenmateriaal. Advocaat-Generaal Diederik Aben doet het hele onderzoek nog eens over en komt tot de conclusie dat het vonnis tegen de Zes van Breda herzien moet worden. De Hoge Raad doet deze week uitspraak.

UPDATE: De Hoge Raad heeft besloten dat de zaak van de Zes van Breda helemaal opnieuw moet. Voornamelijk omdat er ontlastende verklaringen uit het dossier ontbraken waardoor de rechters destijds mogelijk anders hadden geoordeeld. Bekijk hier de reportage:

En bekijk hier het uitgebreide interview met Ina Post, die jarenlang ten onrechte vastzat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.