Het is de week van de waarheid voor ‘De Zes van Breda’. Woensdag beslist het gerechtshof in Den Haag of het zestal in de jaren ’90 ten onrechte is veroordeeld voor een roofmoord in Breda of niet.

In EenVandaag het verhaal van Abdeslam, een van de zes veroordeelden en de drijvende kracht achter het heropende proces. Samen met zijn vrouw Jaimy vecht hij al ruim 20 jaar voor eerherstel.

Abdeslam was 19 jaar toen hij werd opgepakt op verdenking van de moord op een Chinese restauranthoudster in Breda. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot tot tien jaar cel. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Uiteindelijk wist hij zijn zaak heropend te krijgen via een herzieningsprocedure en met steun van strafpleiter Geert-Jan Knoops die eerder de vrijgesproken bejaardenverzorgster Ina Post en 'de Twee van Putten' bijstond.

Grootste gerechtelijke dwaling?

De zaak werd bijna drie jaar geleden heropend nadat twijfels waren ontstaan over het bewijs en er fouten waren gemaakt in het strafrechtelijk onderzoek. De Hoge Raad oordeelde in 2012 dat de zaak opnieuw tegen het licht moest worden gehouden. De veroordelingen zijn mogelijk gebaseerd op valse bekentenissen.

Een jarenlang proces volgde, met komende woensdag het sluitstuk. Advocaten en de veroordeelden hebben op basis van nieuwe onderzoeken gepleit voor vrijspraak van Abdeslam en de andere vijf.

Justitie is nog altijd niet overtuigd van hun onschuld en eiste vorige maand opnieuw celstraffen. Komende woensdag is het woord aan de rechter. Worden de zes van Breda opnieuw veroordeeld of worden ze vrijgesproken en is hiermee sprake van een nieuwe gerechtelijke dwaling, waarbij zes mensen onschuldig hebben vastgezeten - daarmee de grootste dwaling ooit?

Jarenlang proces

In juli 1993 wordt bij een roofoverval in het Chinees restaurant Peacock in Breda de 56-jarige oma Cheung Mok om het leven gebracht. Een groep jonge twintigers uit Breda, drie mannen en drie vrouwen, komt na een tip in het vizier bij de politie en de groep wordt uiteindelijk veroordeeld tot celstraffen van twee tot tien jaar. 

Er is geen technisch bewijs, de veroordelingen zijn gebaseerd op de bekentenissen van de drie meisjes. Zij wijzen de drie jongens aan als de hoofddaders. De jongens krijgen tien jaar cel, de meisjes als medeplichtigen tot twee jaar cel.

Abdeslam houdt vol onschuldig te zijn en stapt na het uitzitten van zijn straf naar verschillende instanties. Hij schrijft brieven aan de koningin en klopt aan bij het project Gerede Twijfel, dat al eerder dwalingen aan het licht bracht. Rechtspsycholoog Peter van Koppen onderzoekt de zaak en ontdekt dat het bewijs niet deugt. De verklaringen van de meisjes komen  op allerlei punten niet overeen. Het gaat mogelijk om valse bekentenissen, afgelegd onder druk.

Valse bekentenissen

Nieuw DNA-onderzoek naar een gevonden spoor op de moordplek wijst in een andere richting dan de veroordeelden. De zaak wordt in 2012 voorgelegd aan de Hoge Raad en die vernietigde het vonnis en wees de zaak terug naar de rechte, omdat ontlastend bewijs uit het dossier bleek gehouden. De drie vrouwen verklaren inmiddels dat zij destijds onder druk een bekentenis hebben afgelegd en dat hun bekentenis vals is.

In EenVandaag vandaag het verhaal van Abdeslam aan de vooravond van de voor hem alles bepalende dag: het finale oordeel na een strijd van meer dan de helft van zijn leven om zijn naam te zuiveren.

In Radio EenVandaag is rechtspsycholoog Peter van Koppen de gast. Hij schreef een boek over de zaak: ‘De dood in het Chinese restaurant’.

Bekijk hieronder het verhaal over de jarenlange strijd van Abdeslam om zijn onschuld te bewijzen.

Zaak 'De Zes van Breda' moet over

Webitem: uitgebreid interview Ina Post

Zaten de ‘zes van Breda’ jarenlang onschuldig vast?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.