De man die in 2017 veroordeeld werd tot een jarenlange celstraf voor de moord op Miriam Sharon in 1990 is op vrije voeten. Dat bevestigt het Gerechtshof aan EenVandaag. Miriams dochter is geschokt. "Er is niet eens een inhoudelijke zitting geweest."

De 36-jarige Israëlische Miriam Sharon is voor de liefde naar Nederland gekomen. Ze krijgt twee kinderen met haar Nederlandse man: een zoon en een dochter. Als de relatie op de klippen loopt, gaat ze met haar 7-jarige dochtertje aan de Haagse Regentesselaan wonen. Daar wordt ze op 8 oktober 1990 met messteken om het leven gebracht, terwijl haar dochtertje een kamer verderop ligt te slapen.

Lees ook

14 jaar cel voor moord

Een jaar na de moord wordt het onderzoeksteam ontbonden. Tot augustus 2016. De Israëliër Daniël E. wordt tijdens een bezoek in Amsterdam opgepakt na een DNA-match. Niet eerder was er in zo'n oude zaak een verdachte gearresteerd voor moord, het enige dat na al die jaren niet was verjaard. Anderhalf jaar later acht de rechtbank dit bewezen. Er zou sprake zijn geweest van een vooropgezet plan, Sharon was volgens de rechters op 'professionele wijze' geëxecuteerd. E. krijgt 14 jaar celstraf.

Geschokt

Het hoger beroep in de zaak liep nog. Begin juni hoorde de dochter van Miriam via haar advocaat dat er plots een zitting aanstaande was. "Het was geen geplande pro-formazitting, ik had geen tijd om te komen", reageert de vrouw vanuit Israël. Tot dan toe was zij bij vrijwel iedere zitting in het proces aanwezig geweest.

Tijdens de ingelaste zitting, op 12 juni, laat het Hof in Den Haag alle partijen weten dat de hechtenis van Daniël E. wordt opgeheven. "Ik was geschokt. Ik kon het niet geloven. Er was niet eens een inhoudelijke zitting geweest", vertelt ze.

'We hebben zelfs mijn moeder opgegraven'

"In het begin begreep ik ook niet dat hij het land uit mocht", zegt ze. Maar E. is vrij om naar Israël te gaan, het land waar de dochter van Miriam ook woont. "Toen ben ik naar de politie gegaan. Op dat moment had hij nog geen paspoort, twee dagen later had hij een paspoort en een ticket". E.'s advocaat, Ruud van Boom, bevestigt dat zijn cliënt met reisdocumenten onderweg is naar huis.

Inmiddels is duidelijk wanneer hij in Israël landt. "Ik vind het oneerlijk", zegt de dochter van Miriam. "Het lijkt alsof de afgelopen drie jaar voor niets zijn geweest. We hebben zoveel meegemaakt. We hebben zelfs mijn moeder opgegraven."

Kans op vrijspraak 'groot'

Een officiële reactie en uitleg van het Hof heeft de dochter nog niet gehoord. Wat zij ervan begrijpt is dat er niet genoeg bewijs is voor moord. Dat staat haaks op het vonnis van de rechter. "De rechtbank was heel duidelijk. Dan is dit heel verrassend", vertelt ze.

Kiki Plugge, persraadsheer bij het gerechtshof in Den Haag bevestigt aan EenVandaag dat 'op dit moment het bewijs er niet is om van moord te kunnen spreken'. "Er was wel DNA aangetroffen, maar voor moord moet je vooraf een plan hebben om dit te doen". "De kans is heel groot dat hij wordt vrijgesproken voor moord", zegt persraadsheer Kiki Plugge. Een woordvoerder van het OM hoger beroep zegt dat zij aan de zijlijn staan. "Op dit moment kunnen we niets aan deze beslissing doen."

Advocaat van E.: 'Hij is erg blij'

Ruud van Boom, advocaat van Daniël E., laat weten dat zijn cliënt erg blij is. "Maar we begrijpen ook dat het voor de nabestaanden een drama is omdat die met vragen blijven zitten", zegt Van Boom. De advocaat denkt dat het Hof bijna niet meer anders kan dan hem vrijspreken van moord. Volgens Van Boom belandde E. in 1990 met een reisgenoot bij de woning van Miriam Sharon. Deze reisgenoot kreeg ruzie met Miriam Sharon, terwijl E. buiten stond te wachten.

Of E. aanwezig zal zijn bij de inhoudelijke behandeling heeft hij nog niet met hem besproken. "Het is voor hem wel van belang om erbij aanwezig te zijn", vertelt hij. "Maar het vertrouwen in het recht en het Nederlandse systeem heeft natuurlijk een flinke knauw gekregen na de uitspraak van de rechtbank."

Bekijk de tv-reportage over de vrijlating van de veroordeelde in de cold case van Miriam Sharon.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.