In 2004 werd hij op non-actief gesteld, hij werkte tussendoor nog in Duitsland en nu staat hij voor de rechter. De zaak rond de ex-neuroloog Jansen Steur is al jaren aan de gang. Wat gebeurde er precies en wanneer? Een overzicht:

2003: Na een reeks incidenten wordt neuroloog Jansen Steur op non-actief gesteld door het Medisch Spectrum Twente, waar hij sinds 1978 werkt. Hij wordt betrapt op diefstal en vervalsing van receptenbriefjes, waarmee hij medicijnen voor zichzelf uitschrijft. Collega’s ontdekken ook dat hij bij sommige patiënten ten onrechte de diagnose Parkinson, Alzheimer of MS stelde. In 2004 wordt hij ontslagen. Hij laat zich uitschrijven als arts.

2005: Bij letselschade-specialist Yme Drost komen steeds meer meldingen en klachten van oud-patiënten van Jansen Steur binnen. Drost maakt zich er in deze jaren hard voor dat justitie actie onderneemt tegen Jansen Steur, maar er gebeurt nog niets.

22 januari 2009: Bij Drost hebben zich ongeveer tachtig mensen gemeld die zeggen slachtoffer te zijn van neuroloog Jansen Steur. Na publiciteit in vooral regionale media start het OM een vooronderzoek. Een woordvoerder van het Medisch Spectrum Twente waar de neuroloog voorheen werkte geeft toe dat Jansen Steur in 2004 met problemen is vertrokken bij het ziekenhuis.

23 januari 2009: Er komen steeds nieuwe feiten naar buiten over Jansen Steur. Nu blijkt dat hij jarenlang verslaafd is geweest aan medicijnen.

24 januari 2009: Yme Drost doet bij het OM aangifte tegen Jansen Steur. Hij beschuldigt de neuroloog ervan minstens 90 mensen met Alzheimer, Parkinson of MS gediagnosticeerd te hebben, terwijl ze dat helemaal niet hadden.

1 september 2009: De commissie Lemstra, die onderzoek doet naar Jansen Steur concludeert dat zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) als het Medisch Spectrum Twente hebben gefaald. Volgens de commissie wist het ziekenhuis al sinds 1992 dat de neuroloog niet goed functioneerde en heeft het niets gedaan om dit aan te pakken. De commissie Hoekstra komt in 2010 ook tot de conclusie dat het optreden van de inspectie ontoereikend is geweest. Volgens de commissie had de IGZ eerder een onderzoek moeten starten naar de neuroloog, waarvan men wist dat hij medicijnen voor zichzelf uitschreef. Dit gebeurde uiteindelijk pas in 2004. Hierna was er geen goed toezicht op Jansen Steur, die in 2006 weer aan de slag ging in Duitsland.

18 februari 2012: Twee inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden voor het medische tuchtcollege gedaagd. Hen wordt ernstige nalatenschap verweten in hun toezichthoudende taak op het handelen van Jansen Steur. Ook wordt in deze week bekend dat verzekeraar Menzis Jansen Steur aanklaagt bij justitie wegens valsheid in geschrifte. 

28 november 2012: De regiezitting in de strafzaak tegen Jansen Steur vindt plaats. De aanklacht is onder andere dat hij jarenlang foute diagnoses heeft gesteld. EenVandaag spreekt met twee patiënten die zeggen gedupeerd te zijn en met Lucien Baard, een journalist van TC Tubantia die de zaak jaren volgde.

7 januari 2013: In Duitsland meldt zich een oud-patiënt van Jansen Steur, die zegt dagenlang niet hebben kunnen bewegen, nadat hij een ruggenprik bij haar had uitgevoerd.Jansen Steur wordt ontslagen bij het Duitse ziekenhuis waar hij werkt.

20 september 2013: Het lijkt steeds waarschijnlijker dat  Jansen Steur  ook in Duitsland een slachtoffer gemaakt heeft. RTV Oost weet de hand te leggen op een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Duitse rechters. Hieruit blijkt dat Jansen Steur zonder toestemming en noodzaak bij een Duitse vrouw ruggenmergpuncties uitvoerde, waarbij haar zenuwen ernstig beschadigde. De vrouw belandde in een rolstoel en is inmiddels overleden. Duitse ziekenhuizen ontkenden tot nu toe dat Jansen Steur fouten zou hebben gemaakt.

24 oktober 2013: ‘Het aantal foute diagnoses van Jansen Steur zit onder het gemiddelde.’ Neuroloog Rien Vermeulen neemt in een uitzending van EenVandaag op voor Jansen Steur. Volgens Vermeulen was de dossiervorming van Jansen Steur niet slechter dan gemiddeld. Bovendien geeft hij toe dat hij ook wel eens testresultaten vervalst, zodat een patiënt bijvoorbeeld een duur medicijn wel vergoed krijgt van de verzekeraar. Hij noemt het ‘absurd’ dat Jansen Steur een gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

28 oktober 2013: Ernst Jansen (de naam Steur heeft hij inmiddels laten vallen) spreekt, in een interview met NRC Handelsblad laat hij zich uit over de komende strafzaak die tegen hem loopt. Hij zegt op te zien tegen de confrontatie met oud-patiënten en de media. Ook vertelt hij 88.000 euro te hebben gestolen van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek. Hij deed dit om ruim te kunnen leven, vertelt hij.

1 november 2013: De tuchtzaak tegen Jansen Steur gaat in Zwolle van start. In deze zaak draait het met name om de vraag of Jansen Steur zorgvuldig heeft gehandeld. Maandag begint de strafzaak tegen de neuroloog. Hij wordt verdacht van 21 strafbare feiten. Op 4 november start de rechtzaak tegen Jansen Steur.

 

december 2013:Justitie eist zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de oud-neuroloog Ernst Jansen Steur. Volgens het Openbaar Ministerie is bewezen dat hij zich schuldig maakte aan zware mishandeling van patiënten, het verduisteren van onderzoeksgeld, het vervalsen van recepten, diefstal en het opzettelijk in hulpeloze toestand achterlaten van patiënte.