Een sigaretje roken op het terras is straks misschien wel verleden tijd. In ieder geval is dat het sinds 1 maart bij café-restaurant Amsterdam. De zaak van Milène Hoving is daarmee de eerste horecagelegenheid in de hoofdstad waar rokers óók buiten op het terras niet meer welkom zijn. Is het slechts nog een kwestie van tijd voordat alle terrassen in Nederland rookvrij zijn?  

Twee jaar geleden merkte Hoving op dat de lucht op het terras buiten viezer was dan binnen in het restaurant. In 2017, voor de start van het terrasseizoen, besloot ze het rookverbod in te voeren. Alle asbakken zijn weg gehaald en er hangen bordjes om gasten te attenderen op het verbod.

Hoving is compleet overvallen door alle reacties, maar gelukkig zijn die overwegend positief: uit het hele land ontvangt ze mailtjes van gasten die nu absoluut een keer gaan langskomen. Slechts een enkeling is negatief.

Horeca-expert Wouter Verkerk spreekt met veel horeca-ondernemers en volgens hem worden rookvrije terrassen straks de norm. De meeste ondernemers gaan mee met wat de klant wil, en dat is in de meeste gevallen een rookvrij terras. 

In EenVandaag een gesprek met Milène Hoving en met horeca-expert Wouter Verkerk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.