Wonderkind Laurent Simons (8) heeft zijn middelbare schooldiploma gehaald. Hij is niet de eerste die op zeer jonge leeftijd slaagt voor het gymnasium. Erik van den Boom vertrok op zijn dertiende naar de universiteit. Maar dit wonderkind bleek ook veel talent te hebben voor muziek. 

Erik was twee toen hij kon lezen. In groep vier had hij alle rekenstof van de basisschool af. Eenmaal in groep acht stortte hij zich op logaritmische functies en kansberekening. "Ik besefte zelf niet dat dat bijzonder was. Mijn ouders deden er ook luchtig over. Die zeiden: 'Je bent goed in wiskunde, maar je kunt je veters nog niet strikken'."

'Ik had een uitdaging nodig, dus ik ben gaan versnellen'

Hij vertrok naar de brugklas van het Stedelijk Gymnasium maar vond na een paar weken de stof al saai. '"Ik had een uitdaging nodig, dus ik ben gaan versnellen", vertelt hij. Een paar maanden later zat hij in de vierde klas.

"Ik vond het leeftijdsverschil met mijn klasgenoten altijd wel grappig. Ik werd ook nooit gepest", vertelt Van den Boom, inmiddels twintig jaar. Uiteindelijk deed hij drie jaar over zijn middelbare school en behaalde hij in 2011 zijn gymnasiumdiploma. Met zijn profielwerkstuk over quantummechanica had hij toen al een landelijke prijs gewonnen.

De Nederlandse pers berichtte vol bewondering over het wonderkind. "Ik vond dat alleen maar heel erg leuk. Het zorgde niet voor druk of voor zenuwen. Ik liet het allemaal maar over me heen komen", blikt hij terug.

Studeren aan de TU Delft

En toen liep hij als jongetje van dertien opeens rond op de TU Delft voor een opleiding natuurkunde. "Ik vond nog best aansluiting bij mijn medestudenten maar ik moest opeens erg lange dagen maken en mijn avonden vullen met huiswerk. Dat vond ik niet leuk." 

'Ik kan mijn ei kwijt in de creativiteit'

Hij had ook altijd al een liefde voor muziek. Toen hij klein was leerde hij zichzelf piano spelen en als tienjarige maakte hij zijn eerste computermuziek. Na zijn optreden bij het tv-programma DWDD sloot hij een contract bij het platenlabel van DJ Armin van Buuren. 

De muziek eiste al zijn aandacht op. "Ik was niet langer geboeid door een boek over natuurkunde." Hij stopte met zijn studie. "Daar heb ik veel kritiek op gekregen. Maar het is een goede keuze geweest. Je moet doen wat je leuk vindt." 

Hij heeft niet het gevoel dat zijn hersens nu minder intensief gebruikt dan als hij naar de universiteit zou zijn gegaan. "Ik kan heel erg mijn ei kwijt in de creativiteit. Naast muziek maken leer ik in mijn vrije tijd als hobby Koreaans en Chinees, dat vind ik ook heel leuk om te doen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.