Bijna 40 jaar na dato spreekt de 'showbizzmoord' nog steeds tot de verbeelding. Dat blijkt ook uit de populariteit van de podcastserie over de moord. Na al die jaren is het nog steeds niet duidelijk wie platenproducent Bart van der Laar vermoordde.

Op 10 november 1981 werd de flamboyante Bart van der Laar (36) in zijn Hilversumse villa door het hoofd werd geschoten. Van der Laar was bekend als producer van artiesten als Benny Neyman, LUV', Babe, Corry Konings en Lenny Kuhr. Bart had een gouden oor voor muziek: als hij zei dat iets een hit zou worden, werd het ook een hit.

Royalties 'vergeten'

Van der Laar leidde een 'jetsetleven' waarin alleen het beste goed genoeg was. Zo liet hij voor een feestje rustig kreeft aanrukken per limousine en vloog hij alleen eersteklas of per Concorde. Het kon niet op. Wie in die tijd een gouden plaat ontving en de rechten had van de tekst en muziek, was binnen.

De producent deed dan ook zijn best om op zoveel mogelijk succesvolle platen te staan als tekstschrijver, componist of producer, ook al klopte dat soms niet helemaal. Ook 'vergat' hij wel eens royalties uit te betalen aan zijn artiesten. Gitarist Francis Goya wilde Van der Laar daarvoor vlak voor zijn dood nog voor de rechter slepen.

info

Podcast

De podcast over de showbizzmoord maakt veel los. Behalve een spannende whodunnit, geeft de podcast ook een bijzondere kijk in de showbizzwereld van de wilde jaren 80. Naast een geruchtmakende zaak was de showbizzmoord ook en vooral een grote justitiële dwaling.

Songfestivalrel

Zo'n 8 maanden voor de moord raakte Bart verwikkeld in een rel rondom het winnende lied van het Nationaal Songfestival. Linda Williams mocht Nederland vertegenwoordigen met 'Het is een wonder'.

Als tekstschrijver stond Bart genoemd, maar de moeder van componist Cees de Wit stelde een uitzending van 'Sonja's Goed Nieuws Show' dat niet Van der Laar maar haar zoon de tekst had geschreven. Hij beaamde dit, maar stelde aanpassingen in de tekst te hebben gedaan: hij veranderde 'Het is weer zomer' in 'Het is een wonder', waardoor haar zoon hem de credits van tekstschrijver zou hebben gegund.

Lees ook

Linda Williams - Het is een wonder

Vijanden, drugs en jongensprostitutie

Eind 1981 werd Van der Laar doodgeschoten. Hilversum was in de ban van de moord. Er werden maar liefst 600 getuigen gehoord, onder wie veel sterren en artiesten. Het was met honderd rechercheurs het grootste politieonderzoek van Hilversum in die tijd.

Al snel kwamen de speurders erachter dat Van der Laar er een 'ingewikkeld leven' op nahield. Het onderzoek richtte zich ruim een jaar lang op de volgende drie onderdelen: de Hilversumse muziekbusiness, drugs en jongensprostitutie. Bart had soms seks met jonge jongens tegen betaling.

Krantenkop showbizzmoord
Bron: Telegraaf
De Telegraaf van zaterdag 14 november 1981
info

Belangrijkste verdachten

Met zoveel vijanden was het voor de politie een immense klus. Vlak na de moord had de politie dan ook verschillende verdachten op het oog. Dit waren de belangrijkste:

  • Patricia van de Putte, secretaresse en huisgenoot van Van der Laar, was de laatste die hem in leven zag en degene die hem aan het begin van de middag ineengezakt in een plas bloed in de keuken vond.
  • Sylvain Tack, eigenaar van de Belgische piratenzender Mi Amigo, waar Van der Laar in het verleden dj was. Hij hield zich bezig met witte platenhandel en werd vlak na de moord op een vliegveld gearresteerd met 3 kilo cocaïne in een gipsbeen.
  • Francis Goya, gitaarvirtuoos die Van der Laar voor de rechter wilde dagen vanwege niet-uitbetaalde royalties.
  • Charles Draak, Van der Laars boekhouder, stond vlak voor de dood in zijn testament.
  • Ruud Wijnants en Rolf Baierle, zakenpartners van Van der Laar en mede-eigenaar van zijn platenlabel TTR.

Bekentenis in 1983

De zaak leek rond toen begin 1983 na een uitzending van Opsporing Verzocht een voormalige jongensprostituee zichzelf in de kijker speelde van de politie. Martien Hunnik (22) bekende de moord en heel Hilversum haalde opgelucht adem.

Zo snel als Hunnik de moord bekende, zo snel trok hij die bekentenis ook weer in. Tevergeefs, want hij werd door de rechter veroordeeld tot een celstraf met TBS. Ondanks ontbrekende steunbewijzen en zijn volhardende ontkenning zat hij uiteindelijk 8 jaar vast voor de moord op Bart van der Laar.

Vrijgesproken, schadevergoeding en excuses van de Staat

Na zijn vrijlating probeerde Hunnik inzage te krijgen in zijn dossier, maar dat werd hem jarenlang geweigerd. Dat veranderde toen er in 2011 ineens een rapport opdook van de Criminele Inlichtingen Eenheid. De informatie in dat rapport wees in een andere richting en pleitte hem zelfs vrij. Het werd de aanzet tot een herzieningsverzoek aan de Hoge Raad.

Die besloot uiteindelijk op basis van nieuw psychologisch onderzoek dat de zaak herzien moest worden. In 2016 werd Martien H. door het gerechtshof van Den Haag vrijgesproken van de moord op Bart van der Laar. Hij kreeg behalve een schadevergoeding ook excuses van de staat, iets wat nog nooit eerder was gebeurd.

Lees ook