Bijna elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vaak is de partner de dader. In een nieuwe reeks van podcastserie 'Daders' vertelt Mike over de moord op zijn vriendin. "Ik heb een mes gepakt en haar strot doorgesneden."

Het was volgens hem 'de liefde van zijn leven'. Wel zijn er vaak hoogoplopende conflicten en veel spanningen in huis. In de zomer van 2000 komt dit tot een fataal dieptepunt.

Gruwelijke daad

Mike en zijn geliefde krijgen ruzie in hun slaapkamer. Zij heeft haar spullen al gepakt en dreigt hem te verlaten. Er ontstaat een worsteling en dan knapt er iets in het hoofd van Mike, vertelt hij. "Ik duwde haar op bed, toen beet ze mij in mijn vingers. Ik werd kwaad, heb mijn hand op haar keel geduwd. Hierbij heb ik haar strottenhoofd verbrijzeld."

Mike vertelt hoe hij zijn vriendin om het leven brengt.

Op dat moment is de vrouw nog in leven en begint Mike te calculeren. Het enige waar hij aan denkt is hoe hij met deze gruwelijke daad wegkomt. "Toen besloot ik, ik moet het afmaken. Ik ben naar de keuken gelopen, heb een mes gepakt en toen heb ik haar strot doorgesneden. Ik heb haar bijna onthoofd, maar net niet."

info

40 vrouwen per jaar gedood

Gemiddeld worden er in Nederland 40 vrouwen per jaar vermoord, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2019 waren dat er zelfs 44. Het grote verschil is dat mannen vooral om het leven worden gebracht bij afrekeningen in het criminele circuit of uit de hand gelopen vechtpartijen. Vrouwen worden juist voornamelijk door intimi vermoord. In bijna de helft van de gevallen gaat het om partnerdoding.

Hypocriet om spijt te hebben

Mike wordt uiteindelijk veroordeeld voor moord en krijgt 7 jaar cel en tbs. Inmiddels zit hij in de laatste fase van zijn tbs. Hij vindt het nogal hypocriet om te zeggen dat hij spijt heeft van zijn daad, omdat hij naar eigen zeggen 'precies wist wat hij deed'.

Maar uiteraard speelt deze vreselijke gebeurtenis na 20 jaar nog dagelijks een rol in zijn leven. "Het was bruut geweld, zeker in die tijd, toen was er nog geen IS. Het heeft mijn en andermans leven overhoop gegooid. Maar het is gebeurd, ik zal het nu moeten dragen."

Mike hoop dat niet iedereen hem alleen als moordenaar ziet.

Voor altijd een moordenaar

Mike snapt dat een deel van de maatschappij hem misschien geen tweede kans wil geven en dat de nabestaanden van zijn vriendin hem deze gruwelijke moord nooit zullen vergeven. Toch hoopt hij ook dat er mensen zijn die op een andere manier naar hem kunnen kijken. Zeker omdat hij na jaren van behandeling nu zegt een ander mens te zijn.

"Je kunt me blijven zien als een moordenaar en dan zul je ook alleen maar lelijke dingen zien. Dat mag je zelf bepalen. Maar je kunt me ook zien als een persoon die een moord heeft gepleegd. Dat is een belangrijk verschil, want dan kun je mij naast deze daad ook nog als een mens zien."

info

Podcast 'Daders'

In een nieuw seizoen van de AVROTROS-podcast 'Daders' praten moordenaars, terroristen en andere zware criminelen over hoe zij tot een gruwelijke daad kwamen. De podcast is onder meer te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en NPO Radio 1.

Podcast Daders - Mike

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.