In de jaren 80 werd Martien Hunnik onterecht veroordeeld voor de moord op platenbaas Bart van der Laar, later bekend als 'de showbizzmoord'. Na vrijspraak, excuses van de staat en een schadevergoeding, is zijn strijd voor gerechtigheid nog niet klaar.

Dit jaar kwam de zaak van Hunnik weer volop in de aandacht door de populaire podcast De Showbizzmoord. Door in oude dossiers te duiken en met betrokkenen van destijds in gesprek te gaan, zochten journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink uit wie de moord op Van der Laar wél gepleegd hebben.

Echte daders niet meer vervolgd

"De namen noemen we niet", vertelt De Bruin. "De zaak is verjaard, dus de mensen die achter de moord zitten kunnen zich niet meer verdedigen bij de rechter. Als we hun namen toch noemen, worden we vervolgd voor smaad en laster. In een van de afleveringen belden we uiteindelijk de daders, maar direct daarna kregen we brieven binnen van advocaten."

Toch was het verschijnen van de podcast een opluchting voor Martien Hunnik. "Mensen denken altijd, waar rook is, is vuur", vertelt hij. Sinds zijn vrijspraak voelde het altijd alsof er iets 'bleef kleven'. "Mensen denken dat je niet voor niks met justitie in aanraking komt. Nu ze rustig het hele verhaal hebben kunnen luisteren, begrijpen ze eindelijk dat ik echt onschuldig ben."

De moord op Bart van der Laar

8 jaar lang zat Hunnik in de gevangenis voor de moord op Bart van der Laar. Hij werd op 10 november 1981 in zijn Hilversumse villa door het hoofd geschoten. Van der Laar was onder andere de producer van Luv', Benny Neyman, Corry Konings en Lenny Kuhr. Door zijn flamboyante levensstijl en de wereld waarin hij zich begaf, kwam de zaak bekend te staan als 'de showbizzmoord'.

Bart van der Laar
Bron: VARA
Bart van der Laar

Martien Hunnik, in die tijd een jonge prostituee, speelde zichzelf tijdens het onderzoek bij de politie in de kijker door hen zelf te benaderen met een anonieme tip. Uiteindelijk werd hij als verdachte intensief verhoord, en bekende hij onder druk de moord die hij niet pleegde. Hoewel hij zijn verklaring later introk, werd hij veroordeeld en kreeg hij een jarenlange celstraf én tbs.

Lees ook

Gerechtelijke dwalingen

Na 8 jaar kwam hij vrij, waarna Hunnik jarenlang inzage probeerde te krijgen in zijn dossier. Dat werd voortdurend geweigerd. In 2011 veranderde dat, toen ineens een rapport opdook van de Criminele Inlichtingen Eenheid. De informatie in dat rapport pleit hem vrij en was de aanzet naar het herzieningsverzoek aan de Hoge Raad. In 2016 werd Martien uiteindelijk vrijgesproken van de moord. Naast een schadevergoeding kreeg hij ook excuses van de staat, iets dat tot dan toe nog nooit gebeurde.

Mijn eigen strijd is nu voorbij, maar dit is niet alleen mijn verhaal. Ik ben de vijfde gerechtelijke dwaling, misschien zijn er wel meer.

"Het Openbaar Ministerie vindt het heel moeilijk om fouten toe te geven. De cultuur is er niet naar in Nederland", vertelt podcastmaker Babs Assink. "Een herziening is één ding, maar er wordt niet echt gekeken naar wat er intern fout is gegaan. Ik blijf het ongelooflijk vinden dat een bepalend rapport over Martien bijna 10 jaar in de kast heeft gelegen. De vraag of het Openbaar Ministerie niet weet wat ze met zoiets moeten, hoe ze naar zichzelf kijken, dat triggert mij heel erg als maker."

De butlermoord

Martien Hunnik kan zich door zijn eigen ervaringen niet neerleggen bij andere gerechtelijke dwalingen. "Mijn eigen strijd is nu voorbij, maar dit is niet alleen mijn verhaal. Ik ben de vijfde gerechtelijke dwaling, misschien zijn er wel meer. Ik zou willen dat het Openbaar Ministerie eens goed gaat evalueren en gaat kijken hoe dit soort dingen kunnen gebeuren."

Zelf heeft hij besloten om een deel van zijn schadevergoeding te gebruiken voor de herziening van 'de butlermoord'. Daar werd Dick van Leeuwerden voor veroordeeld, die hij nog kent uit de gevangenis. "Er zijn zeven herzieningsverzoeken geweest, die ook al zeven keer zijn afgewezen. Het trieste is dat Dick afgelopen oktober is overleden."

'Ik verlaat deze wereld niet als moordenaar'

Van Leeuwerden is meer dan 30 jaar van zijn leven bezig geweest met zijn veroordeling voor de moord op weduwe Dorothea van Wylick in 1983. Hij zat er 6 jaar voor in de gevangenis, maar meerdere artsen geven aan dat het slachtoffer aan een natuurlijke dood is overleden. Toch kreeg hij nooit eerherstel. "Dick is op 74-jarige leeftijd overleden, dementerend, zonder eerbetoon, zonder herziening", vertelt Hunnik.

De nabestaanden van Dick willen nu met advocaat Geert-Jan Knoops en Martien Hunnik werken aan een nieuwe herziening. "Dick moet absoluut postuum worden vrijgesproken. Zelf besloot ik ooit: ik ga deze wereld niet verlaten als moordenaar. Datzelfde had ik Dick ook gegund."

Bekijk hier het interview met Martien Hunnik en podcastmakers Lammert de Bruin en Babs Assink