Goed nieuws voor Henry Kissinger, eindelijk is duidelijk geworden wie hij moet bellen als hij ‘Europa’ wil spreken.

Federica Mogherini is sinds 1 november 2014 de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. In die rol lijkt Mogherini direct indruk te maken. In tegenstelling tot haar voorganger Catherine Ashton, die in 2009 de toen gloednieuwe functie kreeg, oogt ze energiek, gemotiveerd en laat ze zich overal zien. Europa lijkt daarmee een duidelijk gezicht gekregen te hebben.

Maar wie is deze vrouw? EenVandaag spreekt met Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA. Regelmatig heeft zij met Mogherini van doen en ze spreekt vol lof over de Italiaanse.

Ook spreken we met hoogleraar Europese Integratie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Jan van der Harst. Hij is voorzichtiger in zijn oordeel. De echte tests voor Mogherini moeten nog komen en bovendien is het negatieve beeld dat bestaat van haar voorganger Ashton volgens Van der Harst onterecht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.