De werkloosheid verdubbelde sinds het begin van de crisis in 2008. Twee groepen worden het hardst getroffen: de werkloosheid onder jongeren, die net van school komen, is met 16 procent het hoogst en ouderen zijn het langst werkloos. Bijna 60 procent van de werkloze ouderen zit langer dan twee jaar thuis.

Zonder werk zitten betekent vaak niet alleen een aanslag op de portemonnee. Het betekent voor veel mensen ook het verlies aan sociale contacten, en een zinvolle besteding van tijd. Bij veel 55-plussers ligt zelfs depressie op de loer, zo berichtte hulplijn Korrelatie onlangs.

Hoe is het om werkloos te zijn? Om steeds afwijzing op afwijzing te moeten incasseren? En wat is de impact op je leven? EenVandaag portretteert een jongere en een oudere werkzoekende.

Werkvoorbereider Tonnie van Gool (53) werd slachtoffer van de crisis die hard toesloeg in de bouw. Hij werd begin dit jaar werkloos en zag zijn sociale leven drastisch veranderen. Maaike IJpelaar (28) vond na haar opleiding televisie- en filmwetenschappen geen baan, en belandde uiteindelijk in een depressie. Inmiddels zet ze vanuit de bijstand een eigen bedrijf op. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.