“Ik was bezig met mijn navigatie”, reageert een automobiliste als ze wordt aangesproken door een van de patrouillerende agenten. “Ja, maar u had ‘m wel in uw handen hé? Daar krijgt u een bekeuring voor.” Ze vliegen aan de lopende band op de bon. En dan is het een duur grapje: 230 euro. “Het is niet zo verstandig”, reageert de bekeurde bestuurster. “Maar ja. Soms kun je het dan toch niet laten om op te nemen he.”

En dat doen veel mensen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat meer dan de helft van de bestuurders wel eens aan zijn of haar telefoon zit in de auto. “Mensen denken altijd: dit overkomt mij niet. Ik kan goed genoeg rijden om dat te kunnen combineren”, vat Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie de gedachtegang van veel bestuurders samen. “Dat is dodelijk gevaarlijk.”

Appen, facetimen, social media

Dat zien de patrouillerende agenten op de snelweg ook. “In het begin zag je natuurlijk - voordat we smartphones hadden - voornamelijk bellen wat we zagen. Maar nu is het vooral berichtjes. Appen, social media, soms zelfs Facetimen.”

Het wordt bevestigd als EenVandaag mee gaat met een snelwegcontrole.  “Dan gaat-ie daar links over het lijntje, nu gaat-ie weer naar de rechterkant van de weg.” Ze zien het dagelijks, aan een stuk door. “Je ziet iemand slingeren, je ziet iemand gas terugnemen. Dat valt gewoon heel erg op. Je vergeet net even het knipperlichtje, net even gas te geven als het wel moet.”

'Ze vermorzelen twee of drie auto's' 

“We hebben voorbeelden van vrachtwagenchauffeurs die even niet op zitten te letten”, benadrukt politiechef Van Hasselt. “Die zijn aan het appen, rijden vol in op een file en vermorzelen twee of drie auto’s. Dat zijn dramatische gevallen waarbij mensen of dood zijn, of zo zwaar gewond zijn dat ze daar voor altijd last van blijven houden.”

De pakkans moet omhoog, vindt Veilig Verkeer Nederland. Er moet meer worden gecontroleerd. Maar dat is lastig, omdat de verkeerspolitie is afgeschaft. De regionale korpsen voeren nu zelf controles uit.

'Waarom doen werkgevers niets?'

Jaarlijks deelt de politie 60.000 boetes uit aan mensen die bellen of appen. Maar of dat het veiliger maakt? Politiechef Van Hasselt hoopt op een andere beweging. “Nu moeten we nog zorgen dat mensen zich realiseren: Het mag niet, maar ik moet het ook écht niet doen omdat het niet veilig is. Dan wordt het pas veiliger op de weg. En dat is wat je ook zag bij alcohol in het verkeer. Twintig jaar geleden dachten we nog: dat kan wel. En er is toch een maatschappelijke beweging ontstaan dat het niet geaccepteerd werd. Mensen zien in dat het niet kan.”

Hij zoekt het ook nog in een andere hoek. “Ik zou bijvoorbeeld werkgevers ook willen oproepen om hun medewerkers erop te wijzen. We vragen aan een medewerker op een bouwplaats om een helm te dragen vanuit veiligheidsoogpunt, maar waarom zouden we dan aan werknemers op de weg niet vragen om niet te bellen?”

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.