Slecht nieuws voor liefhebbers van tequila. Er dreigt namelijk een wereldwijd tekort aan het bekende Mexicaanse drankje.

Wat is de oorzaak van het dreigende tequila tekort?

De oorzaak is tweeledig. Allereerst is er een stijgende vraag naar het drankje, en daardoor ontstaat er een tekort aan één van de belangrijkste ingrediënten van het drankje: de agave plant. Het tekort zorgt al voor een stijgende prijs van tequila, maar kan uiteindelijk zorgen voor een wereldwijd tekort aan het drankje.

De prijs voor agaves is de afgelopen twee jaar verzesvoudigd, schrijft persbureau Reuters. En omdat een agave plant 7 tot 8 jaar nodig heeft om te volgroeien zijn sommige tequilamakers nu ongeduldig begonnen om jongere planten te gebruiken, waardoor het tekort aan Agavaplanten in de nabije toekomst nog groter wordt. Zeker omdat ze van die jonge planten meer nodig hebben om aan dezelfde hoeveelheid grondstof te komen als van een volwassen plant.

Agave is roversgoed geworden

Agave kwekers zijn al begonnen om meer planten te kweken maar kunnen de vraag lang niet aan. Bovendien zijn de planten roversgoed geworden. Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld 15000 planten gestolen, een verdrievoudiging ten opzichte van 2016. De verwachting is dat het tekort tenminste tot 2021 zak gaan duren. Misschien een idee om alvast flessen in te slaan dus.