Koningin Beatrix is jarig! De vorstin is vandaag 75 jaar oud geworden. Wat wenst u koningin Beatrix toe, nu ze haar aftreden bekend heeft gemaakt? Ruim 7500 mensen schreven een wens aan onze koningin. Vele duizenden wensten haar een goede gezondheid, rust, genieten van de kleinkinderen, veel sterkte met haar zoon Friso toe. Hieronder staat een greep uit de boodschappen die we binnenkregen: ‘Lekker met joggingbroek op de bank!’

Schijnwerpers

"Acceptatie en berusting met het ongeluk van Friso, maar dat zal zeer moeilijk zijn. Meer ontspannen en fijne momenten voor haar eigen interesses zoals kunst, cultuur en kinderen en kleinkinderen. En minder schijnwerpers!!"

Joggingbroek

"Heerlijk met joggingbroek op de bank. Lekker chagrijnig met een ochtendhumeur van hier tot Tokio aan de koffie. In de tuin zitten wroeten, bolletjes planten, zwarte nagels en niet hoeven piekeren hoe die weer schoon te krijgen voor het volgende staatsbanket. Heerlijk een spannende thriller lezen zonder schuldgevoel dat eigenlijk de stukken of achtergrondinformatie nog doorgenomen moeten worden."

Oppassen

"Heerlijk met vakantie gaan met een vriendin of vrienden. Een studie oppakken die je altijd al had willen doen. Misschien een dagje in de week oppassen op de kleinkinderen, er is geen betere manier om ze te leren kennen."

Op fotosafari

"Heerlijk op haar paard rijden (ik ben jaloers). Met haar hond(en) omgaan. Wat was dat wassen van die hond een genot om te zien hoe zij dat met alle liefde deed. Met haar zwager Pieter op vogel fotosafari meegaan (een aanrader) en verder wens ik haar een leven waar zij kan doen wat haar de meeste voldoening geeft en dat weet zij zelf het beste."

Rust

"Allereerst wil ik haar intens bedanken voor het veilige, rustige gevoel dat zij mij heeft gegeven door in haar land te mogen leven, waar zij voor mij een baken is/was. Dan wil ik haar een liefdevol, vredige tijd toewensen die zij kan invullen met de dingen die ze heeft moeten missen en de dingen die ze graag doet, in alle rust, op haar eigen tijd!"

Bedankt!

"Als republikein heeft de wijze waarop Beatrix haar rol vervulde me genuanceerder over de monarchie doen denken. Ze is de constante, waardige factor geweest die Nederland in het buitenland vertegenwoordigde. Zeker de laatste jaren heeft zij het imago van ons land (dat niet altijd even goed was) in het buitenland positief kunnen beïnvloeden. Ik wens haar alle goeds. Bedankt!"

Autobiografie

"Dank voor alles wat u voor ons betekende. Laat uw werk en het functioneren van uw zoon ook echt los en geniet van uw kinderen, kleinkinderen en uw vele hobby's. Trek u bijna volledig terug uit de publiciteit. En misschien: schrijf een eerlijke en open autobiografie, zodat we ons straks Beatrix onthouden zoals u werkelijk was!"

Verdrietigheden

"Dank voor de voortreffelijke wijze waarop U invulling heeft gegeven aan het koningschap. Ik hoop dat Uw gezondheid nog lang goed zal blijven en dat we nog vele jaren mogen genieten van Uw aanwezigheid in het openbare leven. Ik hoop dat U nu wat meer tijd krijgt om te gaan genieten van Uw kleinkinderen en om alle verdrietigheden die ook op Uw pad gekomen zijn een plaats te geven."

Loslaten

"Dat ze gelukkiger wordt, geniet van haar kleinkinderen, zo veel bij haar zoon Friso in Londen kan zijn als ze wil en los kan laten, hoe haar opvolgers het doen."

Geen gat

"Dat ze niet in een 'leeg' gat valt. Zo stilletjes alleen op Drakesteyn. Wens haar veel sterkte bij die overgang."

Steun

"Dat ze nog lang voor Nederland behouden blijft, dat ze met al haar wijsheid en kracht haar kinderen en kleinkinderen tot steun kan zijn en dat zij door haar dierbaren en de Nederlandse bevolking gesteund blijft in haar verdere leven met alle pijn en verdriet die ze vaak te verduren kreeg. Wat zal ze Claus vaak gemist hebben om samen te dragen en te delen."

Gouden zweep

"Dat ze ooit net als haar vader jaarlijks de Gouden Zweep op de drafbanen in Nederland aan de winnaar van de gelijknamige draverij mag uitreiken. Prins Bernhard heeft dat decennia lang met heel veel plezier gedaan."

Niet uit beeld

"Dat zij actief blijft in contacten met het volk en niet zoals Juliana uit het beeld verdwijnt."

Zichzelf worden

"De wijsheid om afstand te nemen van haar oude functie. Geestelijke en lichamelijke gezondheid. Genieten van haar vrijheid en heerlijk gaan doen waar ze zelf zin in heeft. Zichzelf zijn en treden uit het, te moeten spelen, rolpatroon van Koningin."

Kinderopvang

"Een aantal jaren in goede gezondheid zodat ze kan genieten van haar kleinkinderen. Tevens oppas-oma, de vergoeding voor de kinderopvang wordt door dit kabinet terug gebracht. Dat bespaart Willem IV behoorlijk wat euro's."

Friso

Dat zij kan doen waar ze zin in heeft en dat ze niet té veel lijdt onder de gezondheidsproblematiek van Friso. Maar dat is voor een moeder zó moeilijk, ik hoop van harte (als moeder) dat ze het een plaatsje kan geven en haar leven zo gelukkig mogelijk kan leven, want dat heeft ze verdiend. Dank u wel Majesteit!"

Koninklijke veren

"Het zou fijn zijn als ze de koninklijke veren van haar afschudt en naast de mensen gaat staan en enkele ereambten, w.o. enkele praktische zaken op zich neemt b.v. taal-coach voor asielzoekers, voorlezer voor blinden of gehandicapte kinderen, vrijwilligster aan de Pauluskerk, pleitbezorger van godsdienstvrijheid en multiculturele samenleving, etc."

Missen

"Ik heb u mogen kennen als een warme, betrokken vrouw die haar zware rol als koningin met elegantie, deskundigheid en berokkenheid heeft vervuld. Ik heb hier altijd groot respect voor gehad. Ik wens u alle goeds en gezondheid en hoop dt u ruimte heeft om van de rust die aftreding met zich meebrengt kunt genieten. Ik zal u missen!"

Gewone vrouw

"Ik wens Beatrix innerlijke rust, de troost van haar kinderen, het genot van haar kleinkinderen. Ik hoop haar wel eens tegen het lijf te lopen hier in Baarn, en dat ik dan een ontspannen, gewone vrouw mag zien die in alle vrede kan winkelen. En de wetenschap dat ze 't uitstekend gedaan heeft al die tijd."

Ik gun jullie alles

"Ik wens haar nog heel veel fijne jaren in goede gezondheid met haar kinderen en vooral met haar kleinkinderen. Ze was voor ons en vooral voor Nederland een geweldige Koningin. Ik wens Willem Alexander en Maxima heel veel sterkte toe, want dat zullen ze hard nodig hebben. Helaas zijn er altijd mensen in Nederland die iemand anders niets gunnen. Maar, Willem IV en Maxima, ik gun jullie alles."

Knuffelen

"Ik hoop dat ze als oma veel kan betekenen voor Amalia, Alexia en Ariane nu hun ouders het druk krijgen. Ik hoop dat ze de tijd neemt voor haar hobbies en zich omringt met een stel honden en wellicht andere dieren waarmee ze kan knuffelen en die haar kunnen troosten als ze Claus mist of verdriet heeft om Friso."

Bak koffie

"Kom eens een bak koffie bij wildevreemde Nederlanders drinken om na te kaarten over al het werk dat u heeft verricht. Bij ons bent u welkom. Wel even een belletje geven, dan gaan wij naar bakker V.d. Kop aan de Scheldestraat alhier. Geweldig gebak voor bij de bak (de pik zou zo hofleverancier kunnen worden) en zoutgebak voor het geval het iets uitloopt en er een borreltje op tafel komt."

Trots

"Lieve koningin, wat ben ik altijd trots en bewogen met u geweest, dat u in verdrietige omstandigheden toch altijd uw koningschap op de eerste plaatst stelde. Dank daar voor! Ik wens u op Drakensteijn een fijne tijd toe en dat u veel kunt genieten van uw kleinkinderen en uw hobby's is mijn wens!"

Sterk

"Lieve Koningin, duizend maal bedankt, dat U zoveel voor ons volk gedaan hebt. Wij houden heel veel van U. U bent een sterke persoonlijkheid, die beantwoord heeft aan het doel waartoe God U gemaakt heeft."

Gewoon Trix

"Wat zal het moeilijk zijn terug te keren naar Drakensteyn, waar eens haar echte geluk begon! Wat zal ze Claus missen en de kindjes om zich heen! Wat zal ze zich realiseren hoe zwaar haar leven was! Ik hoop dat ze kracht haalt uit onze trots en dankbaarheid en een oude dag heeft met haar echte vrienden die haar die 33 jaar kans gaven om 'gewoon Trix' te zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.