De tv-serie 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen' heeft de afgelopen week voor nogal wat gespreksstof gezorgd aan de koffieautomaat. Het programma, over Hendrik Groen die de sleur van het verzorgingshuis zat is, trok bijna 1,8 miljoen kijkers en vanavond wordt aflevering twee uitgezonden. Maar het programma zorgt ook voor commotie, want gaat het er in een echt verzorgingshuis in Nederland ook zo aan toe? En is het beeld dat er van ouderen geschetst wordt realistisch?

Janita Janssen schreef een ingezonden brief in De Volkskrant, waarin ze zich afvraagt: “Moet ik nou weer de barricades op voor bewustwording over wie en wat ouderen zijn?”  Ook in Trouw reageerden meerdere ouderen op de serie van Omroep MAX.

“Verlangend keek ik uit naar de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen, maar o jee slechts bevestiging van het cliché: ouderen worden betutteld en laten zich betuttelen en moeten zich daar op kinderachtige manier van bevrijden. Met nota bene André van Duin, het beste voorbeeld van iemand van 70 die op die leeftijd voluit werkt,” aldus Janssen.

Janssen vindt vooral ook dat media een belangrijke rol spelen in de beeldvorming. “Media, stop met betutteling van ouderen. Benader ze als gewone mensen, en deel ze niet in naar hun lek en gebrek. Goed voor hun waardigheid en gezondheid.”

Heili Bassa, van Pluspunt een expertisecentrum voor senioren en participatie, vindt juist dat de groep ouderen in Nederland diverser is geworden. “Er is een hele grote groep van zeventig met een Ipad en een elektrische fiets, die zich totaal niet herkent in het beeld van de tv-serie. Maar vergeet niet dat er ook nog een hele grote groep ouderen is die het beeld juist wel herkent. Ik kom scenes uit ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ elke dag tegen in de praktijk.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.