Al jaren is de zoektocht naar geschikte orgaandonoren een probleem. Er zijn er simpelweg te weinig van. Ieder jaar overlijden zo’n 150 patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan. En de lijst met beschikbare donoren slinkt en slinkt.

D66 wil daarom het systeem veranderen. In hun wetsvoorstel is iedereen na zijn overlijden een potentiële donor tenzij die persoon actief heeft aangegeven dat hij dit niet wil.

Maar politiek gezien is het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra absoluut geen gelopen race. Het is zeer de vraag of het voorstel aanstaande dinsdag op een meerderheid kan rekenen.

Binnen partijen zorgt het plan voor een actieve donorregistratie voor grote verdeeldheid. Zo wil de achterban van het CDA het plan omarmen. Desondanks zal de fractie in de Tweede Kamer tegen stemmen. Het zijn dissidente liberalen binnen de VVD, de partij die eigenlijk principieel tegen is, die D66 nu moeten helpen aan genoeg politieke steun. Daarnaast moet Dijkstra hopen op een ‘ja’ van de kleine partijen zoals 50Plus. 

EenVandaag gaat langs bij CDA-burgemeester van Zederik, Coert van Ee. Hij is nog altijd dankbaar voor zijn ontvangen donornier. Hij is groot voorstander van een nieuw systeem dat tot meer donoren moet leiden.

Intensive care-arts Farid Abdo van Radboudumc merkt dat de huidige donorwetgeving in de praktijk problemen oplevert. Veelal moet hij nabestaanden op een onmogelijk moment vragen of hij de organen van hun overleden familielid mag gebruiken om andere levens mee te redden. Hij ziet voordelen in het voorstel van D66. Het dwingt in zijn ogen mensen er over na te denken en een duidelijke keuze voor of tegen het zijn van donor te maken.

In de studio reageert D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

Peiling EenVandaag Opiniepanel

Dinsdag 13 september stemt de Tweede Kamer over een aanpassing van het donorsysteem. Doordat het CDA aangaf tegen te gaan stemmen, lijkt de wet het niet te gaan halen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de meeste kiezers (54%) die nu op het CDA zouden stemmen, echter wel voor de nieuwe donorwet zijn. 37 procent van de CDA-achterban is tegen. Ook van alle deelnemers (58%) is een meerderheid voor aanpassing van het donorsysteem.

Voorstanders geven aan dat ze het goed vinden dat mensen op deze manier gedwongen worden om na te denken over orgaandonatie en ze verwachten dat er meer donororganen beschikbaar komen. Een respondent: ‘Goed idee, dan denkt iedereen erover na. Er zou ook les over gegeven moeten worden op de middelbare school.’

Bijna vier op de tien (38%) respondenten zijn tegen. Veel tegenstanders vinden dat 18 jaar te jong is om een dergelijke beslissing te nemen en dat het altijd een vrije keuze moet blijven of je wel of geen orgaandonor wilt worden. ‘Als individueel persoon moet je zelf kunnen beslissen of je na de dood iets afstaat. De huidige wet volstaat daarmee' aldus een deelnemer.

Ook de kiezers van de VVD zijn in meerderheid voor de nieuwe donorwet (68%), terwijl de Tweede Kamerfractie van de partij tegen is.

Voor de nieuwe donorwet zijn de kiezers van de PvdA (65% voor), SP (59% voor), D66 (84% voor), GL (72% voor), CU (52% voor), PvdD (61% voor) en 50PLUS (55% voor). Alleen deelnemers die PVV (47% tegen) en SGP (78% tegen) stemmen zijn tegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.