Al jaren komt Nico de Borst met zijn Stichting Breath Care For Kids in Oost-Oekraïne. Hij heeft weeshuizen op plekken als Charkov en Donetsk, waar op dit moment het hevigst gevochten wordt en waar de vlucht MH17 is neergestort. 

Hoe kan De Borst zijn werk daar voortzetten terwijl er een oorlog wordt uitgevochten in Oost-Oekraïne?

De Borst maakt zich ernstig zorgen over de situatie: 'Vooral om een weeshuis dat midden in de regio Donetsk staat. We hebben geen contact meer.' Morgen gaat iemand proberen het weeshuis te bereiken.

Graniethard

De mentaliteit in de streek is volgens de Borst 'graniethard'. 'Mensen werken keihard, in de kolenmijnen onder verschrikkelijke omstandigheden. Ze zien Kiev als de spenders van hun geld', volgens De Borst over de opstand tegen de regering in Kiev.

Beluister het interview hierboven terug. 

EenVandaag maakte in 2007 een reportage over het weeshuis in Oekraïne. Bekijk het item hieronder. Voor het EK in 2012 in Oekraïne brachten we opnieuw een bezoek aan Oost-Oekraïne, samen met de Oekraïense voetballer Evgeniy Levchenko. Ook dat item vindt u hieronder. 

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.