Af en toe ziet ze de meest onleesbare handschriften langskomen. Peggy de Vries is handschriftcoach en leert kinderen om mooier te schrijven. Dat is hard nodig, want we schrijven steeds minder met de hand.

Als ouders hun kinderen langsbrengen, hoort De Vries vaak dezelfde zin: "'Mijn zoon of dochter heeft een vreselijk handschrift. Maar mijn opa of oma, die schreven pas netjes.' Dat laat wel een beetje de teloorgang van het schrijven zien."

Cultureel erfgoed

En dat is zonde, vindt Dick Schermer, voorzitter van het Platform Handschriftontwikkeling. De terugval in schrijfvaardigheid vindt hij maar niks, dus droeg hij het handschrift voor als immaterieel cultureel erfgoed. Met succes, want het schrift wordt nu officieel toegevoegd aan de lijst.

Dick Schermer
Bron: EenVandaag
Dick Schermer droeg het handschrift voor als cultureel erfgoed

"Het moet doorgegeven worden van generatie op generatie. Daarom proberen we tegen kinderen zoveel mogelijk te zeggen: blijven schrijven", zegt Schermer. "Bovendien wordt van alle kanten door onderzoek bewezen dat schrijven met de hand belangrijk is."

Belangrijk voor de ontwikkeling

Peggy de Vries kan de voordelen van schrijven zo opnoemen: "Het is vooral heel belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Je onthoudt dingen beter en je hersenhelften gaan meer samenwerken. Studenten die aantekeningen maken met de hand halen betere toetsresultaten dan wanneer ze aantekeningen maken met een laptop."

Dat laatste blijkt ook uit onderzoek van Princeton University en de Universiteit van Californië: "Mensen die aantekeningen maken met een laptop hebben de neiging om de woorden van de docent letterlijk over te nemen, zonder de informatie te verwerken en in hun eigen woorden te zetten. Dat heeft nadelige gevolgen voor het leerproces. Schrijven met de hand bevordert informatieverwerking."

Lees ook

'Schrijven kan overal'

Maar volgens De Vries is schrijven vooral handig: "Het is heel fijn als je jezelf kunt uitdrukken zonder dat je iets nodig hebt. Je kunt gewoon schrijven met je vingers in het zand. Je hebt geen stroom nodig. Je hebt geen iPad nodig. Je kunt altijd en overal schrijven."

Ze denkt dan ook niet dat het handschrift ooit volledig zal verdwijnen. "Je ziet overal nog kinderen schrijven. Het is heel raar om te denken dat dat zomaar verdwijnt. De computer is er gewoon bijgekomen."

Goed schrijven, meer zelfvertrouwen

En dus gaat ze door met het geven van handschriftlessen, zoals aan Yorrick. Na zes lessen is zijn handschrift er enorm op vooruit gegaan. "En dan zie je iemands zelfvertrouwen terugkomen", zegt De Vries.

Toch heeft Yorrick nog wel een duidelijke voorkeur: "Ik vind schrijven wel leuk, maar als ik eerlijk ben typ ik liever dan dat ik schrijf. Maar misschien verandert dat nog weleens."

Tv-reportage: Schrijven wordt cultureel erfgoed, want we doen het steeds minder

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.