Het is ruim twee weken geleden dat een Amerikaans team Osama Bin Laden in Abbottabad doodschoot. Tegelijkertijd werd er een enorme hoeveelheid informatie buitgemaakt, ongeveer een miljoen pagina’s. Wat weten we nu meer over hoe Bin Laden opereerde? Wat betekent de oogst van Abbottabad voor Al Qaida? EenVandaag spreekt met twee vooraanstaande terrorismeonderzoekers, Edwin Bakker van de Universiteit Leiden en Rohan Gunaratna, van het Internationale centrum voor politiek geweld en terrorismeonderzoek in Singapore.

Bin Laden was de leider van terreurnetwerk Al Qaida en wordt door de Verenigde Staten verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op 11 september 2001, onder meer op de Twin Towers in New York. Daardoor kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. De VS zochten al jaren naar Bin Laden, maar konden hem niet vinden.

De terroristenleider werd begin mei van dit jaar gedood door Amerikaanse commando's in zijn huis in Abbottabad. Tijdens deze inval namen de Amerikanen een enorme hoeveelheid aan informatie mee uit het huis. Terreurdeskundigen zeggen dat ze in tien dagen meer over Al Qaida te weten zijn gekomen dan in de afgelopen tien jaar.

Wat weten we over de manier waarop Bin Laden opereerde?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.