Veel ouders doen een ongezonde hoeveelheid tandpasta op de tandenborstels van hun kinderen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Maar liefst 40 procent van de onderzochte kinderen tussen 3 en 6 jaar oud gebruikten meer tandpasta dan door deskundigen wordt aanbevolen. Dat melden 'the Centers for Disease Control and Prevention' (C.D.C.), die het onderzoek deden onder 1700 kinderen.

Fluorose

Het gebruik van te veel tandpasta kan problemen veroorzaken. Het inslikken ervan is niet heel gezond, maar de pasta zorgt bij kinderen tot ongeveer 5 jaar ook voor een kwaal die fluorose heet. Een hoge dosis fluoride zorgt er dan voor dat de tanden verkleuren. Dit uit zich in witte vlekjes op de tanden, die na langere tijd zelfs bruin kunnen worden.

Om dat te voorkomen moeten kinderen tot 6 jaar maar een dosis tandpasta gebruiken die ongeveer zo groot is als een erwt. Voor kinderen onder de 3 jaar is dat nog minder: die hebben genoeg aan een rijstkorrel.

Te laat begonnen

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat kinderen vaak te laat beginnen met poetsen. Professionele richtlijnen raden aan dat ouders beginnen met poetsen wanneer het eerste tandje van hun kind doorkomt. Dat kan al nodig zijn wanneer ze 6 maanden oud zijn. Toch zei maar ongeveer 20 procent van de ondervraagde ouders aan dat zij voor het eerste jaar van hun kind beginnen met poetsen.

De onderzoekers raden ook aan dat ouders lange tijd het poetsen van hun kinderen in de gaten blijven houden. Dit zouden zij zeker tot hun zesde jaar moeten blijven doen, maar het liefst totdat hun kinderen 8 jaar oud zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.