Porno, onthoofdingen en documentaires over zichzelf: Osama Bin Laden had het allemaal op zijn computer staan. Misschien nog wel opvallender is dat hij vanuit zijn schuilpaats in Abbottabad naar Mr. Bean, Tom & Jerry en Disneyfilms keek. Al deze informatie is bekend gemaakt door de CIA.

Hij is niet de enige Arabische leider met een fascinatie voor de Amerikaanse film. Van Saddam Hussein is bekend dat hij fan was van The Godfather: “Arabische leiders verafschuwen en kijken tegelijk op naar de Amerikaanse cultuur,” aldus de Iraaks-Nederlandse filmmaker Farazdak Chaichan, die zich verdiept heeft in de haat-liefdeverhouding van Arabische leiders met Amerikaanse cultuur.

Chaichan somt de ene na de andere anekdote op. Zo was Muammar Khadaffi verliefd op de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. “Zijn hele slaapkamer lag vol met foto’s van haar. Hij schreef ook liefdesbrieven naar haar. Hij heeft zelfs een liedje voor haar gezongen tijdens een staatsbezoek.” 

'Sexy And I Know It'

De Syrische leider Assad is dol op Amerikaanse muziek. Onlangs lekte zijn iTunes-speellijst uit en daar staan een paar bijzondere nummers op: “Hij luistert graag naar ‘Sexy and I Know It' van LMFAO. Sowieso heeft hij wel wat met het thema sexy want ook ‘Im Too Sexy’ van Right said Fred staat er ook tussen", vertelt Chaichan. Saddam Hussein was volgens hem juist fan van Mary J. Blige: “Iedere ochtend tijdens het sporten stond het nummer Family Affair op.”

Een verklaring voor de obsessie van Arabische leiders voor Amerikaanse muziek en films heeft Chaichan wel: “Het is een soort 'losersyndroom'. Zij kijken op tegen de grote overwinnaar, de Verenigde Staten. De VS is als de populaire jongen uit de klas. Saddam, Assad, Bin Laden, Khadaffi, ze hebben allen een hekel aan die jongen, maar willen hem tegelijkertijd graag zijn.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.