Het nooit uitgezonden interview dat de Nederlandse journalist Rutger Bregman aan Fox News gaf is inmiddels miljoenen keren bekeken. Presentator Tucker Carlson van de rechtse zender reageert slecht op de kritiek van Bregman en scheldt hem de huid vol.

Bregman was door Carlson uitgenodigd om te praten over zijn optreden op het World Economic Forum in Davos, waar hij superrijken vertelde eerlijk hun belastingen te moeten betalen. Een fragment daarvan ging eerder al viral. Dat Bregman vervolgens Carlson zelf de maat zou nemen, had de presentator duidelijk niet verwacht.

'Machtige elite'

Volgens correspondent Michiel Vos is het niet verrassend dat Carlson Bregman uitnodigde. "Rutger Bregman zegt iets dat heel breed leeft in de Verenigde Staten. En niet alleen op links, bij mensen als Bernie Sanders en Elizabeth Warren, maar ook op rechts."

Toch staat Fox News in het algemeen bekend als een rechtse, conservatieve zender, die pro-Trump is. "Maar Tucker Carlson worstelt al een tijdje met het idee van een te machtige elite", zegt Vos. "Het idee dat de linkse elite met veel te veel wegkomt, dat leeft best in Amerika. Op links en rechts." Toch beschuldigde Bregman Carlson in het utieindelijke interview van hetzelfde: "Fox News maakt immigranten tot zondebok, in plaats van te praten over belastingontwijking. Je bent een miljonair, betaald door miljardairs."

Lof en kritiek

Het nooit uitgezonden fragment is inmiddels al 7 miljoen keer bekeken. Het levert Bregman veel enthousiaste reacties op: in Nederland, en van over de hele wereld. Toch klinken, vooral vanuit Nederland, ook kritische geluiden. Bregman zou net zolang zijn doorgegaan totdat Carlson hapte. Journalist Nikki Sterkenburg verwijt Bregman dat hij hetzelfde doet als wat hij Fox verwijt: media verdacht maken op basis van geldstromen.

Tucker Carlson heeft gereageerd op het verschijnen van het fragment en zegt dat hij bij Fox wel journalistieke vrijheid geniet en niet is gebonden door 'het grote geld'.

Jillert Anema

Het is niet voor het eerst dat een Nederlander opvalt dankzij een interview met een Amerikaanse zender. In 2014, tijdens de Olympische Spelen van Sotsji, mag schaatscoach Jillert Anema op CNBC vertellen over het succes van de Nederlandse schaatsploeg. Het mondt uit in een verhitte én hilarische discussie.

Het interview ging de wereld over. Anema had dat totaal niet verwacht, geeft hij toe. "Ik dacht: dit is een interviewtje op één of andere kleine zender. Maar het bleek coast to coast in heel Amerika te worden uitgezonden." Nu kijkt hij er schouderophalend op terug. "Ach, het was wel grappig natuurlijk. Ik zou het nu alleen nooit meer doen. Het leidde de aandacht af van waar het echt om ging: schaatsen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.