IS verliest steeds meer terrein in het Midden-Oosten en na de val van Mosul lijkt de neergang van Raqqa ook niet ver meer. Begin volgend jaar vertrekken er zeer waarschijnlijk weer Nederlandse F-16’s naar Syrië om de terreurgroep te bombarderen maar volgens sommigen is uitroeien niet de oplossing.

Zo is Niels Roelen, majoor bij Defensie, voor het in stand houden van een verzwakt IS in plaats van het compleet uitroeien van de terreurgroep. “Op dit moment weten we waar ze zitten. Het is een voordeel te weten wie je tegenstander is en waar de denkbeelden vandaan komen. Als we ze helemaal decimeren, is het gedachtegoed niet weg. Dat verplaatst zich naar een andere en een voor ons onbekende plek. Dat is veel gevaarlijker”, aldus Roelen.

Volgens militair/IS-deskundige Peter Wijninga is dat geen goed idee. Hij vindt dat zowel het gedachtegoed van IS als de zelf uitgeroepen IS-staat moet bestreden worden: "Zolang er een kalifaat is, zal dat gedachtegoed haar weg vinden naar de aanhangers en blijft het probleem bestaan.”

Filmmaker Sinan Can is net terug uit Syrië en Irak en sprak daar met IS-strijders en slachtoffers van de oorlog. Hij was bij de val van Mosul en filmde het laatste IS-bolwerk Raqqa. Volgens Can lost het in stand houden van een verzwakt IS helemaal niets op en moet je het met wortel en tak uitroeien.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.