Engeland, een van onze belangrijkste handelspartners stapt uit de EU. Naar verwachting brengt de Britse premier Theresa May de Europese Unie deze maand officieel op de hoogte van het Britse vertrek. Nederlandse ondernemers die veel handel drijven met Engeland wachten met ingehouden adem de onderhandelingen af die zullen volgen af. En de vraag is of, met name de EU, er wel de beste deal uit wil slepen.

Door de lagere koers van de pond neemt de vraag vanuit Engeland af en deals worden uitgesteld in afwachting van handelsverdragen.

Nederland en Engeland zijn belangrijke handelspartners voor elkaar. In 2015 exporteerde Nederland voor 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is bijna 10 procent van de totale export. Voor Engeland is de EU een belangrijke afzetmarkt. In 2015 ging bijna de helft van de Engelse export naar een EU-land.

Wat de gevolgen zullen zijn van de Brexit voor de Nederlandse en de Engelse economie hangt af van de deal die gesloten wordt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt ook Nikhil Datta, onderzoeker aan de London School of Economics. Volgens hem kan de schade beperkt worden als er eigenlijk zo min mogelijk verandert. Daarvoor moeten deals worden gesloten voor specifieke zaken, waardoor bijvoorbeeld planten ook na de Brexit vrij makkelijk in- en uitgevoerd kunnen worden.

Volgens Datta schuilt er een gevaar in dat de EU er niet op uit is om de beste deal te bereiken. Dat zou namelijk eurosceptische partijen in andere landen munitie geven voor de stelling dat het niet of nauwelijks schadelijk is voor de economie als een land uit de unie stapt. The London School of Economics heeft geschat dat de Brexit een negatief effect van 0,7 procent zal hebben op de Nederlandse economie. 

Ook de Britten merken de gevolgen al, en vooral in de supermarkt. Chocolademerk Toblerone heeft bijvoorbeeld 10 procent minder chocolade in de repen die verkocht worden in Engeland om de waardedaling van de pond te compenseren. Ook Tropicana verkoopt nu pakken met 1,6 liter in Engeland in plaats van 1,75, en in een pak Birds Eye Fish Sticks zitten ineens maar 10 vissticks in plaats van 12.

EenVandaag reist mee met kwekerij Javadoplant uit Honselerdijk. Voor hen is Engeland een van de belangrijkste afzetmarkten. De plantenexporteur is bezorgd dat de situatie van dertig jaar geleden terugkeert, dat er weer uren gewacht moet worden voor de goederen van de boot af Engeland in mogen. Ook Javadoplant zou er het meest baat bij hebben als er zo min mogelijk verandert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.