Wat als er een grote olieramp plaatsvindt op de Noordzee of de Waddenzee? De gevolgen zouden rampzalig zijn en op de Wadden moeten ze er niet aan denken. Voor Rijkswaterstaat is dat aanleiding om vandaag de bestrijding van zo’n ramp te oefenen.

Het zat niet mee. Het weer was vandaag zo slecht dat de deelnemers aan de oefening letterlijk weg werden geblazen.

De oefening werd georganiseerd met allerlei partners. Rijkswaterstaat werkte samen met gemeenten, veiligheidsregio’s, natuurbeheerders. Drie dagen duurde de oefening, die deels op de Noordzee plaatsvond.

Dit keer wordt er niet alleen op de Noordzee geoefend, waar een ramp met een olietanker begint en in eerste instantie moet worden voorkomen. Maar ook op de Waddenzee, in de zeegaten en de zandplaten rondom Schiermonnikoog wordt geoefend met zandwallen, schermen, vrijwilligers en opruimmachines.
 

Amfibievoertuig

Rijkswaterstaat had graag een wad-crawler - een speciaal in Nederland ontwikkeld amfibievoertuig dat in ondiep water en op drooggevallen wad olie kan opzuigen - willen testen. Maar de houtsnippers die door moesten gaan voor olie waaien weg.

Wierd Koops kijkt het gelaten aan. Al zijn hele leven lang is hij bezig met de bestrijding van olierampen. Zijn schrikbeeld is een scheepsbotsing op de Noordzee met gelekte olie die dan richting de Wadden drijft.

EenVandaag is bij de laatste oefendag aanwezig, omdat hier nieuwe aspecten worden getraind. De Waddenzee is een belangrijk en kwetsbaar natuurgebied dat zwaar kan worden getroffen wanneer olievervuiling niet op de Noordzee kan worden bedwongen. Hoe bescherm je dan de Wadden, welke keuzes maak je en hoe moeten alle autoriteiten samenwerken. De wadden zijn nog nooit door een olieramp getroffen, maar het gevaar is niet denkbeeldig want de Noordzee is een extreem drukke zeeverbinding.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.