Het laatste stukje Kalifaat staat op vallen, maar IS is daarmee nog niet verdwenen. En als de Amerikanen vertrekken uit Syrië gaan de Koerden onzekere toekomst tegemoet.

"Volgende week is IS helemaal verslagen", meldde president Trump in zijn 'State of the Union'. Die woorden werden kracht bijgezet door de Koerdisch Syrische troepen van het SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten). Zij zijn al een week bezig het laatste stuk land, het gebied rond het dorpje Baghouz, te veroveren dat IS nog in handen heeft.

Laatste stukje Kalifaat

Correspondent Hans Jaap Melissen verwacht dat het gebied inderdaad binnen afzienbare tijd veroverd is. De meeste burgers, zo'n 20.0000, zijn uit het dorp geëvacueerd. Lokale persdiensten spreken van felle gevechten. "Maar militair gezien is het niet een hele spannende operatie", zegt Melissen. "Je kan je ook afvragen waarom ze dit laatste stukje Kalifaat tot nu toe nog niét hebben ingenomen."

Het Kalifaat, dat vijf jaar geleden nog een gebied besloeg zo groot als Groot Britannië, verdwijnt met de val van Baghouz definitief. Maar IS is nog niet weg. "Hun ideologie is nog levend, en hun leider Al Bagdadi is nog ergens in leven", vertelt Melissen. "En er verschuilen zich nog veel gewapende IS-strijders in de gebieden die zijn heroverd op het Kalifaat. Niemand weet precies hoeveel maar het kunnen duizenden strijders zijn. De meesten zijn teruggegaan naar waar ze vandaan kwamen: naar Irak, waar de macht van de regering in veel gebieden zwak is."

Klus afmaken

De laatste veldslag om Baghouz is volgens Melissen de laatste troefkaart die de voornamelijk Koerdische strijders van de SDF uitspelen in een onderhandelingsspel met de Amerikanen. Op de grond hebben de Koerden samen met de Amerikanen het hardst tegen IS gevochten, maar het is onduidelijk wat ze te wachten staat als de strijd gestreden is. De Amerikanen hebben het vertrek van hun troepen uit Syrië aangekondigd. Zonder hun bescherming vrezen de Koerden aanvallen van vooral de Turkse regering. Die beschouwt de Koerden als 'terroristen'.

"Kennelijk is aan de Koerden iets beloofd waardoor de SDF het nú het moment vindt om 'de klus tegen IS af te maken', zoals Trump graag wil. Dat kan een garantie zijn dat Turkije de Koerden in Syrië met rust laat. Niemand weet het precies, en ze zijn er helemaal niet gerust op", zegt Melissen. "'Trump kan volgende week weer iets twitteren waardoor alles anders wordt', hoor ik hier veel. Als straks het einde van de strijd tegen IS definitief wordt afgekondigd, gaan de belangrijkste bestrijders van IS op de grond een zeer onzekere toekomst tegemoet. En niemand hier in de regio gelooft dat IS écht verslagen is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.