De ambassadeur van Myanmar staat in Londen voor een potdichte deur van de ambassade. Hij mag er niet in, omdat hij opriep tot vrijlating van de afgezette leider, Aung San Suu Kyi. Politiek gezien kan het Verenigd Koninkrijk ook weinig voor hem doen.

Volgens diplomatieke bronnen heeft de vice-ambassadeur Chit Win de leiding genomen over de ambassade. Hij staat aan de kant van de militaire machthebbers. Ambassadeur Kyaw Zwar Minn, staat niet aan de kant van de militaire machthebbers en is daarom buiten gesloten. "Tenzij de vice-ambassadeur hem weer naar binnenlaat is er voorlopig niet veel kans dat Kyaw Zwar Minn weer een voet in de ambassade zet", vertelt Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ontslagen

Wat staat de buitengesloten ambassadeur nu dan te wachten? "Waarschijnlijk een terugkeer naar Myanmar." Inmiddels heeft het Engelse ministerie van Buitenlandse Zaken namelijk aangegeven op de hoogte te zijn gesteld van het ontslag van ambassadeur Kyaw Zwar Minn. "Dat betekent dat de voormalig ambassadeur zijn diplomatieke status is verloren en nu als bezoeker in Engeland is."

"De Britse regering zal hem dan enkele weken de tijd moeten geven om rustig het land te kunnen verlaten. Maar het is niet ondenkbaar dat hem in Myanmar een vervolging te wachten staat." Daarom zou Kyaw Zwar Minn ook kunnen overwegen om asiel aan te vragen en op die manier toch in het Verenigd Koninkrijk te blijven, vertelt Brus.

Hulp van Verenigd Koninkrijk

"In het internationale recht is er niets geregeld voor voorvallen zoals deze. Daar komt bij dat het ook nog eens een interne zaak is", zegt Brus. Om deze reden kon de buitengesloten voormalig ambassadeur juridisch niet veel stappen nemen om de ambassade weer in te kunnen.

Wel had de ambassadeur, voordat zijn officiële ontslag was ingediend, de regering van het Verenigd Koninkrijk de toestemming kunnen geven om de ambassade te betreden. "Maar dat is niet iets waar de Britse regering snel mee in zal stemmen. Zij zouden waarschijnlijk alleen de ambassade binnenvallen als er bijvoorbeeld een terroristische dreiging is in de ambassade."

Lees ook

Symboliek vs. pragmatiek

Dat komt doordat landen in hun diplomatieke relaties constant de afweging moeten maken tussen symboliek en pragmatiek, legt Brus uit. "Uiteindelijk heeft het Verenigd Koninkrijk er veel baat bij om de relatie met Myanmar in stand te houden, dat biedt namelijk toegang tot informatie en communicatie. Op basis van dat pragmatische doel zullen ze dus altijd hun acties afstemmen."

De Britse regering heeft meerdere malen uitgesproken dat ze tegen de staatsgreep zijn en het oude regime steunen. "Maar ik ga er niet vanuit dat ze meer acties gaan ondernemen dan het uitspreken van deze symbolische woorden."

Geven en nemen

Zo zou de Britse regering bijvoorbeeld de vice-ambassadeur Chit Win kunnen ontheven uit zijn diplomatieke functie. Chit Win zal dan zijn diplomatieke status verliezen en waarschijnlijk terug naar Myanmar moeten keren.

"Maar dat zal de Britse regering hoogstwaarschijnlijk niet doen. De kans is dan namelijk groot dat de Britse ambassadeur in Myanmar dan ook zijn status verliest."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.